Annons
X
Annons
X

Ny app ska förhindra katastrofer

Nu kan alla smartphone-användare bidra till en ökad trygghet i samhället. Med hjälp av gratisappen Citizeneye räcker det med att knapptryck för att filma en händelse och tillkalla styrkor till olycksplatsen. Appen har lockat intresse hos både polis och brandförsvar. Nu vänder sig apputvecklaren till mobilanvändarna.

[object Object]
Polisen är en av aktörerna i den offentliga sektorn som hittills har visat intresse för gratisappen Citizeneye. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Om det uppstår en krissituation på allmän plats, från terrorbrott till misshandel på tunnelbanan, kan det blir rörigt att under en pressad situation ringa larmcentralen och i detalj förklara vad som pågår.

Men med den nya appen Citizeneye räcker det med att filma händelsen och med ett knapptryck skicka en live HD-video till en lämplig mottagningscentral, till exempel SOS.

– På några sekunder kan allmänheten rapportera en krissituation i ett tidigt skede. Då har de beredskap ifall något händer och snabbt behöver dokumenteras, säger Lars Ehlin, vd för på familjeföretaget Videonet som har utvecklat appen.

Annons
X

Mjukvaran är också utrustad med en GPS-sändare som visar exakt var telefonen befinner sig. Det gör att mottagaren kan följa händelsen i realtid och skicka rätt resurser till rätt plats för att snabbt hindra katastrofen från att förvärras. Bilderna kan också blockera filmer som används felaktigt samt användas som bevismaterial vid ett eventuellt rättsefterspel.

I över 15 år har Videonet levererat processövervakning, en form av övervakningssystem till svenska bolag som Ericsson och ABB. De erbjuder också videoövervakningstjänster till den brasilianska delstaten Sao Paulo, som används för för att förebygga och upptäcka brott.

Nu vill bolaget använda en liknande mjukvara för att bidra till samhällssäkerheten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Personligen tycker jag att det vore fantastiskt att kunna motverka en massa brott och bränder. De flesta har ju smartphone och appen är gratis för allmänheten. Jag är helt övertygad om att alla svenskar skulle vara intresserade att hjälpa till om det skulle hända något, säger Lars Ehlin.

  Appen kommer att finansieras av operatörer som väljer att antingen köpa in hela mjukvaran eller bara själva apptjänsten. Citizeneye står till buds för både företag och offentlig sektor, men Lars Ehlin hoppas att samhället i stort väljer att satsa på appen.

  – Skulle samhället satsa på det här, till exempel larmcentralen SOS, vore det ingen jätteinvestering i förhållande till hur det skulle kunna bidra till samhällssäkerheten, säger Lars Ehlin.

  Appen har hittills lockat intresse hos både Supporterpolisen och Stockholms brandförsvar, men på grund av den offentliga sektorns reglerade upphandling, finns appen fortfarande inte tillgänglig för allmänheten.

  – Appen finns ännu inte ute hos någon kund, men grundmodellen finns och den är färdig att levereras. Vi har hittills haft informella samtal med polisen och brandförsvaret som är väldigt intresserade, säger Ehlin.

  Allt som behövs nu är att allmänheten får vetskap om appen så att den breda efterfrågan i sin tur kan få genomslag hos potentiella operatörer. Då kan i stort sett vemsomhelst vara agera proaktivt vid en krissituation, säger vd:n.

  Annons
  Annons
  X

  Polisen är en av aktörerna i den offentliga sektorn som hittills har visat intresse för gratisappen Citizeneye.

  Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X