Ny 3G-tävling kan utlysas av PTS

Under strecket
Publicerad
Annons

– Om någon operatör skulle vilja lämna tillbaka sin 3G-licens kan vi undersöka vilket intresse det finns för någon att ta över den och kan då utlysa en ny skönhetstävling, säger Hans Brändström, chef för teleenheten på PTS.
Enligt uppgifter till Reuters kan Orange Sverige komma att lämna tillbaka sin UMTS-licens i Sverige redan den här veckan. Beslut väntas vid huvudägaren France Telecoms styrelsemöte på onsdag. PTS kan även låta de andra tre licensinnehavarna dela på det nya frekvensutrymmet. Ett tredje alternativ är att PTS väntar med att fatta beslut. Om Orange försvinner från 3G-marknaden dras ett ben bort i nätbolaget 3GIS som Orange äger tillsammans med Vodafone Sverige och 3 (fd Hi3G). De båda bolagen som är kvar får då brottas med både högre drifts- och investeringskostnader.
Men enligt 3GIS vd Jan Edhäll sker inga dramatiska förändringar om Orange Sverige lägger ner.

– Det var Hi3G och Vodafone som startade 3GIS och drev det i åtta månader innan Orange anslöt. Om Orange försvinner återgår
verksamheten till hur det var före de kom med, säger Edhäll.
I januari i år anslöt sig Orange Sverige som ägare till 3GIS och sedan dess äger de tre operatörerna nätbolaget i lika stora delar.
En teleoperatör som vill lämna tillbaka frekvensutrymme för UMTS i Sverige riskerar inga påföljder, uppger Post- och telestyrelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons