Nurmos längtar till en annan dag

Hattrick! Timo Nurmos rivstartade V75-finalerna på annandagen och la grunden till miljonutdelning. Segerherren var som vanligt återhållsam i sin glädje.
– Väldigt roligt, men inte lika stort som att vinna årgångslopp, sade Nurmos som istället drömde mot våren och Elitloppet.

Publicerad
KANAL75
Foto: KANAL75
Annons

Trots att han i början av året utsågs till Sveriges bästa travtränare var det inte många V75-spelare som trodde att Timo Nurmos skulle dominera finalerna på annandagen så eftertryckligt. Endast tre promille av alla system fanns kvar sedan Nurmos sopat rent i de tre inledande avdelningarna. Det började med två imponerande bakspårsvinnare. Björn Goop klarade sig ur i trasslig situation när galopperande Baron Rols skapade oreda i fältet 800 kvar och tog tillfället i akt att förbättra sin position till tredje par utvändigt med Harmonic Silvio. Attackordern kom i utgången av sista sväng och tätduon Robis Ingo och Lovebite växlades ner utan problem.
Ännu mer imponerade Staro Allentown som travade hela slutvarvet i tredjespår utan rygg från jumboposition. Trots det hade han avgjort redan i slsta sväng då Per Lennartsson satt med fulla linor och tittade sig omkring.
– Jag hade mycket krafter kvar, men ville ändå se vad konkurrenterna hade att köra med. Man kan inte annat än att gilla sådana här hästar. Han kommer att gå rakt upp i silverdivisionen, konstaterade Lennartsson som körde fyraringen för första gången.
Det var också första gången Staro Allentown tävlade utan skor runt om vilket tveklöst gav ytterligare en växel.
– Han blev lite rullig till slut så det var tur att ingen kom och utmanade. Det var inte så konstigt, oftast behövs några starter för att lära sig tävla utan skor, fortsatte segerkusken.

Annons

Nurmos hattrick fullbordades i gulddivisionsfinalen. Björn Goop serverade Flying Herkules en optimal resa i rygg på Super Light som drog hårt i ledningen sista varvet. Jörgen Westholm verkade inte tro sina ögon när den i två år segerlöse valacken slog sig förbi i allra sista stegen och ”hämnades” genom att ge Goop ett (varsamt) rapp över nacken med körspöet efter mål.
– Jag kunde aldrig drömma om att Flying Herkules skulle vara så bra att han kunde slå oss, förklarade Westholm sitt taktikval som gick ut på att inte släppa in spurtkanonen Acclaim i matchen.
Mannen som gjort Flying Herkules så bra heter Timo Nurmos och verkade inte lika överraskad över insatsen.
– Han har gjort flera bra lopp hos mig och varit jättefin i träningen senaste veckan.
Dessutom var han den enda av mina hästar som hade bra spår idag så jag var lite optimist, konstaterade finländaren som vann ytterligare två lopp utanför V75-spelet. Facit blev alltså fem segrar och knappt en miljon i prispengar. Det innebär att stallet bara har några futtiga tusenlappar kvar till att spräcka 20 miljonersvallen.
– Jag startar hästar både den 28:e och 29:e så det borde gå vägen, sade Timo Nurmos och konstaterade också att 2007 på det hela taget varit bättre än fjolåret då han drog in drygt 14,6 miljoner kronor och alltså röstades fram som ”Årets Tränare” i Sverige.
Några direkta mål för nästa säsong vill inte den snart 50-årige finländaren sätta upp, men det finns ett lopp han trånar efter mer än något annat.
– Det jag drömmer om är Elitloppet. Där har jag bara varit med en gång, med Jonas Laukko på den tiden jag höll till i Finland. Tyvärr har jag ingen häst som platsar där. Vi har mycket unghästar i stallet och ingen riktig äldre stjärna. Att prova med Vala Boko redan som femåring känns inte rätt. Det enda jag kan hoppas på är att det dyker upp någon ägare med en topphäst som behöver byta miljö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons