Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Nuri Kino: Hot och våld – vad är asylrätten värd då?

Svenskt flykting­mottagande
Asylboende.
Asylboende. Foto: Yvonne Åsell

En kvinna ringer i panik, hon viskar: ”Få ut mig härifrån jag ber er, de kommer att slakta oss, de har ritat N på våra dörrar”. Samtalet kom från Iraks näst största stad Mosul samma dag som terrororganisationen ISIS invaderade staden och hotade döda alla kristna om de inte lämnade staden.

En annan kvinna ringer, också i panik, hon viskar: ”​J​ag ber er, få ut mig härifrån, jag är rädd att de kommer att göra mitt barn illa, de har hotat oss”. Det samtalet kom från ett asylboende i Sörmland. Hon är kristen, kommer från Syrien och säger att hon inte kan bo kvar för att islamister trakasserar henne och hennes barn varje dag. Hon vågar inte lämna sitt rum. Personalen på asylboendet jag talar med säger att det inte finns något de kan göra.

För några månader sedan dömdes en islamist för att ha mordhotat en kristen på ett annat asylboende. Islamisten hotade bland annat med att skära halsen av den kristne. På ett tredje asylboende har personal blivit bespottad för att en av de anställda berättat för de boende att hon är ateist, att hon inte tror på någon Gud. De var övertygade om att hon sade så för att attackera deras tro. De anklagade henne och dem i personalen som försökte skydda henne, för att vara ”otrogna svin”.

Annons
X

Under bara den senaste månaden har flera bråk rapporterats från olika asylboenden. Ibland har det skrivits ut tydligt att händelserna har ägt rum på ett sådant, men ibland har ingen information av sådant slag givits, trots att så varit fallet. Många nyhetschefer ställs inför utmanande publiceringsbeslut, och just nu pågår också en diskussion om sanningshalten i rapporteringen från en specifik händelse på ett asylboende.

Men allt som skrivs kan inte vara fabrikat eller feltolkningar. Den 29 oktober kunde man i dt.se läsa om ett stort rasistbråk på ett asylboende: ”Vid halv nio-tiden på onsdagskvällen larmades polisen av personal på asylboendet före detta skogshögskolan i Garpenberg. Situationen på asylboendet upplevdes då som okontrollerbar. Flera patruller ryckte ut till platsen.”

GP rapporterade den 10 november om bråk mellan asylsökande – rubriken löd: ”Fyra pojkar skadades i ett bråk med kniv vid ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alingsås på måndagskvällen.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SVT rapporterade i går: ”Ett par på ett asylboende i Tärnaby fick akut förflyttas under natten, det efter att mannen i förhållandet misshandlats av tre andra på boendet.” ”De upplever att de är hotade för att de är kristna.”

  Ovanstående går att hitta vid en enkel Google-sökning. Det nätverk jag är engagerad i hjälper människor på flykt från ISIS terror. De frågor som uppkommer när vi ser dessa nyheter är: Hur ska ensamma kvinnor som söker asyl kunna bo säkert på asylboenden? Hur ska yezidiska och kristna asylsökande undkomma förföljelsen de flytt från i sina hemländer, när deras förföljare sitter på samma boenden? Ska anställda behöva bli hotade till livet för att de arbetar på asylboenden i Sverige?

  Det är oacceptabelt att etniska och religiösa motsättningar och föreställningar riskerar att leda till våldshandlingar och mord på våra asylboenden. Hur mycket är asylrätten värd om den riskerar att följas av trakasserier, hot och misshandel?

  Sverige måste vara tydligt kring vilket land det är: Här accepterar vi inte fobier mot kristna eller muslimer, homosexuella, xenofobi, rasism, sexuella trakasserier, kränkningar, mobbing och hot, varken på våra skolor, gator eller på våra asylboenden.

  Därför bör asylsökande som inte efterlever våra lagar, omedelbart få avslag på sina asylansökningar. Bara så kan vi stoppa det som nu sker, innan det förvärras.

  NURI KINO är författare, journalist och grundare av A Demand For Action som jobbar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien. nuri.kino@ademandforaction.com

  Annons

  Asylboende.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X