Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Nuri Kino: Nu startar jag ett asylboende för kristna

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Nuri Kino. Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet

Jag stod i kön till ett badhus. Tre småflickor, uppskattningsvis runt 12, 6 och 4 år gamla stod framför mig. Killen i kassan sade att avdelningen för lek på badhuset var stängd. Den äldsta frågade varför. Två unga män som stod lite längre bort skrek något åt flickorna, något hånfullt. Den äldsta flickan hade nämligen huvudduk; de var muslimer.

Flickorna ställde sig i ett hörn och darrade av rädsla. Deras föräldrar var inte där eftersom de parkerade bilen. Jag röt till mot de unga männen som kastat glåpord efter flickorna.

På väg ut från badet ringde Peter från A Demand For Action. Han hade hjälpt två kvinnor att fly från ett asylboende, och skrivit ner deras historia:

Annons
X

Maken till en av kvinnorna stupade i slaget om Aleppo. Hon blev ensam med deras barn och rädd för vad islamisterna kunde göra mot en ensam kvinna. Hon flydde landet tillsammans med sina två små pojkar och en väninna.

Efter en tre veckor lång färd nådde de Sverige och det som hon trodde var tryggheten. De vill inte tala om vad de upplevt under resan, men man kan se sorgen i deras ögon och undra vilka slags minnen pojkarna kommer att bära med sig.

I Sverige blev de hänvisade till ett asylboende. Kort efter att de anlänt startade trakasserierna. De andra barnen förbjöds att leka med hennes två söner eftersom de var ”kuffar” - otrogna. De två kvinnorna började också kallas ”kuffar” av de andra på boendet, både av männen och av andra kvinnor. De blev dessutom tillsagda att konvertera till islam och bära slöja.

En dag när de återvände från en promenad med pojkarna, hittade de två kvinnorna sina få tillhörigheter i sällskapsrummet. I deras rum bodde istället tre barn till de muslimer som hade trakasserat dem dagligen.

Kvinnorna vågade inte protestera och hos personalen hade de inget stöd att hämta. De fick därför bo i sällskapsrummet utan någon dörr att stänga om sig. Känslan av otrygghet var stark.

Det var deras situation då de kontaktade A Demand For Action. Vi fick hitta ett privat boende åt dem. Detta är långt ifrån det enda fall av religiös förföljelse på svenska asylboenden. Situationen förvärras konsekvent.

Det är dags att tala öppet om det som händer i vårt land innan det är för sent: Ska vi acceptera att sekteristiska konflikter utspelas på våra badhus, bibliotek, köpcenter och på våra asylboenden?

Jag vill inte bidra till ytterligare polarisering men människoliv står på spel om vi är tysta. Oskyldiga drabbas, kristna, muslimer och andra.

I Sverige finns Diskrimineringslagen, 2008:567, vars syfte är ”att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheteroavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder”.

I dess anda tänker jag starta ett asylboende för kristna. Uppenbarligen brister vi nu stort i att kunna skydda dem i de befintliga boendena. Vi kan inte leva kvar i en romantisk bild av en harmonisk mosaik av religioner och etniciteter på våra asylboenden, den tiden är förbi.

Jag har därför skrivit till Migrationsverket. De svarade först: ”Migrationsverket har inte för avsikt att öppna boenden uppdelade per kön/etnicitet/religion eller ras.” Jag gav mig inte, utan skrev tillbaka och frågade om det är okej att jag startar ett boende för kristna asylsökande. Verket svarade ”Alla som är intresserade att öppna och driva boenden är välkomna att lämna in ett anbud …”

Fortsättning följer.

NURI KINO är författare, journalist och grundare av organisationen A Demand For Action som jobbar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien. nuri.kino@ademandforaction.com

Annons

Nuri Kino.

Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X