Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Göran Eriksson: Nuonkris träffar Reinfeldt i magen

De nya Moderaterna övergav sin ståndpunkt att statligt ägande är av ondo – precis när de hade behövt den. Affärerna i Vattenfall och Telia Sonera kan skada regeringen där det verkligen gör ont.

Opinionsanpassning har varit nyckeln till Fredrik Reinfeldts politiska framgångar.

Historien om de nya Moderaterna är historien om ett parti som byter ideologiska kantpositioner mot mer pragmatiska, och populära, ståndpunkter.

Kursomläggningen i synen på statligt ägande följer mönstret: det finns ingen folklig opinion för att sälja statliga bolag och därför har Moderaterna skaffat sig en mer flexibel syn. Det statliga ägandet ska prövas från fall till fall, inte avvecklas som princip.

Annons
X

Men tajmingen för den omsvängningen är närmast katastrofal i ljuset av vinterns händelser i två av de mest kända statliga bolagen.

I december skrev finansmarknadsminister Peter Norman en debattartikel som fick rubriken ”Moderaterna vid vägs ände när det gäller privatiseringar”.

Två månader senare – när Teliastyrelsen fått sparken och SvD Näringsliv avslöjat att regeringens varnades för Vattenfalls holländska miljardfiasko – är artikeln ett fynd för satiriker.

Punkt ett i artikeln: ”Långsiktighet. Bolagen bör styras av viljan att värna samhällsnyttan samt att säkra ett hållbart värde över tid”.

Affären med Nuon har hittills inneburit nedskrivningar, rena förluster, på 15 miljarder. Och då räknar man ändå inte med att Vattenfall kunde ha använt pengarna till en bra affär istället.

Punkt fyra i artikeln: ”Hållbarhet. Ägandet bör genomsyras av ansvar för exempelvis miljö, antikorruption och mänskliga rättigheter”.

Det var alltså hållbarhet som Telia sysslade med i Uzbekistan?

Den moderata stats- och finansministern hade hoppats att Vattenfallaffären skulle blåsa över, inte minst eftersom den ansvariga ministern Maud Olofsson (C) har lämnat regeringen.

Men det blåser vidare. Miljardförlusten är alldeles för lockande för oppositionen, som ser en möjlighet att såra regeringen politiskt. Efter en stark lobbykampanj i bland annat sociala medier angrep S-ledaren Stefan Löfven personligen Fredrik Reinfeldt för Nuon-affären.

Taktiken är att försöka knyta Vattenfalls affärer direkt till duon Reinfeldt och Borg. Även om regeringen har opinionsproblem så seglar de två högt i alla förtroendemätningar, och står som garanter för den borgerliga regeringsdugligheten.

Men kanske saknar de Moderaternas gamla privatiseringsiver i dag. Helt säkert ångrar de tidpunkten för begravningen.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X