Annons
X
Annons
X

Nuon-varningar nådde aldrig styrelsen

Interna kritiker mot den kostsamma Nuon-affären tystades ned av Vattenfalls ledning. Det säger före detta anställda till SvD Näringsliv. Varningarna från näringsdepartementets tjänstemän om att priset var uppåt 30 miljarder för högt nådde inte heller fram till styrelsen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt framhåller att beslutet att köpa holländska Nuon var en fråga för Vattenfalls styrelse. Men enligt vad regeringen tidigare uppgivit, bland annat i samband med en granskning av Konstitutionsutskottet 2010, så samordnades affären med staten som äger 100 procent av aktierna i Vattenfall. När styrelsen i februari 2009 klubbade den historiska affären kände den trots detta inte till att det hos ägaren fanns en stark skepsis mot köpet. Tjänstemän på näringsdepartementet hade i sina kalkyler kommit fram till att priset på Nuon
- 97 miljarder kronor
- var bortåt 30 miljarder för högt och att Vattenfall använt sig av alltför optimistiska prognoser om elpriserna.

Informationen hade bland annat skickats i ett e-brev till Dag Andresen i Vattenfalls koncernledning och Viktoria Aastrup, statens representant i Vattenfalls styrelse.

– Någon sådan information presenterades inte. Det är ju olyckligt. Om det fanns ett sådant material hade det förstås varit värdefullt att få ta del av det, säger Johnny Bernhardsson, styrelserepresentant för Unionen som suttit i Vattenfalls styrelse sedan 1995.

Annons
X

Han tycker att det är konstigt, med tanke på att staten hade en representant i styrelsen.

– Det känns ju i så fall märkligt att det inte kom fram. Det är klart att man vill ha ett så fullödigt underlag som möjligt, säger han.

Bilden av att varningarna på tjänstemannanivå aldrig nådde styrelsen bekräftas av flera andra dåvarande styrelseledamöter i Vattenfall som SvD Näringsliv varit i kontakt med.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte ens styrelseordföranden Lars Westerberg har i en tidigare intervju med SvD sagt sig känna till informationen.

  Johnny Bernhardsson försvarar idag ändå beslutet att köpa Nuon.

  – Vi hade ingen kristallkula. Det gjordes ju en annan affär vid samma tid, tyska RWE:s köp av Essent som var i samma härad. Det som har hänt är att marknaden försämrats, säger Johnny Bernhardsson.

  Om att regeringen nu hänvisar till att köpet av Nuon enbart var en fråga för Vattenfalls styrelse säger Johnny Bernhardsson så här:

  – Det är ju styrelsen som fattat beslutet, men såvitt jag förstår var ägaren fullt informerad via representanten i styrelsen, säger han.

  Samtidigt vittnar flera uppgiftslämnare om att det även inom Vattenfall fanns ett visst motstånd mot Nuon-affären redan när den gjordes.

  – Det fanns intern kritik mot prislappen. Josefsson gick till och med ut och sade att om man inte stödjer affären kan man sluta på bolaget, säger en tidigare anställd som vill vara anonym.

  En annan källa uppger att ledningen satte hård press på de ansvariga för förvärv på Vattenfall att få ihop kalkylerna så att priset på Nuon kunde motiveras och att det även inom Vattenfalls högsta ledning fanns avvikande röster.

  – Det konstiga var att alla visste att det var en katastrof, men ingen sade något, säger källan.

  En som pekas ut som skeptisk är den dåvarande finanschefen Jonas Florinus, som idag har lämnat Vattenfall och jobbar på SEB.


  Det har jag inga kommentarer till. Jag arbetade med de flesta av Vattenfalls stora affärer, men inte med Nuon. Det här var precis efter att Lehman Brothers kraschade och jag hade fullt upp med att parera det, säger han till SvD Näringsliv.

  Vad gäller saken?

  I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

  Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

  Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

  LÄS HELA GRANSKNINGEN

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X