Annons
X
Annons
X

Nuon-trycket ökar inför Reinfeldts frågestund

I eftermiddag väntas statsminister Fredrik Reinfeldt få hårda frågor om Vattenfalls Nuon-affär och vad regeringen visste om den. Den socialdemokratiska oppositionen signalerar att man inte kommer att släppa frågan. Samtidigt går Vattenfalls Øystein Løseth ut med ett eget försvarstal på bolagets hemsida.

[object Object]
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

S-ledaren Stefan Löfven och hans ekonomiska parhäst Magdalena Andersson har efter SvD Näringslivs avslöjande flera gånger krävt att Reinfeldt och regeringen lägger alla korten på bordet om Nuon-affären.

Inför riksdagens frågestund idag klockan 14 så ökar S trycket.

Mikael Damberg, Stefan Löfvens ställföreträdare i riksdagen, skriver på mikrobloggen Twitter att han kommer att kräva svar i frågan.

Annons
X

”Imorgon på frågestunden måste statsministern ge svar om #nuon #97miljarder”, skriver
Damberg här.

Damberg har också skrivit en
debattartikel i Aftonbladet där han konstaterar att han ”vill ha svar på frågan varför statsministern godkände Vattenfalls köp av Nuon för hela 97 miljarder kronor – trots varningar från regeringskansliets tjänstemän”.

Även allianspolitiker är kritiska mot olika aspekter av Nuon-köpet. Riksdagsledamoten Eva Flyborg (FP) reagerar över Vattenfalls rådgivarnota som låg på
443 miljoner kronor för förvärvet.

”Ett företagsförvärv som nu visat sig för dyrt är en sak, men 440 miljoner i konsultarvoden? Ärligt talat #vattenfall”, skriver hon
på Twitter.

Det kritiserade Vattenfall försöker nu minimera skadan för sitt varumärke genom att låta vd Øystein Løseth försvara bolagets strategi. I en
artikel på bolagets hemsida medger han visserligen att priset på 97 miljarder visat sig vara för högt, men försvarar ändå köpet.

– Visst var köpet av Nuon dyrt men jag kan nu konstatera att flera analytiker inte bedömer det ha varit sämre än någon annan affär som genomfördes då. Det var svårt att i det läget förutse att priserna på kol och utsläppsrätter skulle gå ner så mycket som de har gjort vilket i sin tur har minskat värdet på våra gasanläggningar, säger Øystein Løseth på hemsidan och fortsätter:

– Att ta risker är en självklar del av ett framgångsrikt företagande. Vattenfall har varit och är framgångsrikt tack vare att vi har legat i framkant och sett nya affärsmöjligheter där andra sedan har följt efter, skriver Løseth, som ju var vd för Nuon vid tid för det kontroversiella uppköpet.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Följ frågestunden direkt svd.se Följ riksdagens utfrågning direkt här svd.se Vattenfall gör vinst tack vare Sverige svd.se

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X