”Nunnor blev våldtagna, vissa blev gravida”

"Det här är en historisk skildring men våldtäkter används systematiskt i krig även i dag”, säger Anne Fontaine om händelserna i sin film ”Agnus dei”.
"Det här är en historisk skildring men våldtäkter används systematiskt i krig även i dag”, säger Anne Fontaine om händelserna i sin film ”Agnus dei”. Foto: Maria Laura Antonelli/IBL

Anne Fontaines film ”Agnus dei” bygger på verkliga händelser som länge tystades ned. I filmen, som utspelar sig i Polen 1945, upptäcker en fransk biståndsarbetare att flera av nunnorna på ett kloster nära hennes arbetsplats är gravida.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Lou de Laâge som Madeleine Pauliac.

Lou de Laâge som Madeleine Pauliac.

Foto: IBL
IBL
Foto: IBL
Annons

Allt började med att den franske filmproducenten Philippe Maynial hittade sin mosters  anteckningar. Madeleine Pauliac var läkare och blev vid andra världskrigets slut chef för franska Röda korsets sjukhus i Warszawa. I en av hennes anteckningsböcker finns några rader om ett möte med nunnor från ett närliggande kloster:

”De var 25 stycken från början, 15 hade våldtagits och dödats av ryssarna, av de tio överlevande hade några våldtagits 42 gånger, några 35 och några 50 gånger. Det här skulle inte vara något särskilt om det inte var så att fem av dem var gravida. De kom för att be mig om råd och diskutera abort i förtäckta ordalag.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons