Annons
X
Annons
X

Nudie drar tillbaka giftiga jeans

Nudie väljer nu, enligt TT, att dra tillbaka den jeansmodellen i vilken ett starkt allergiframkallande ämne hittats. Ämnet har även hittats i jeans från Lee och Wrangler, visar resultat från ett test SVT Plus låtit göra.

Foto: SCANPIX

Nudie stoppar försäljningen av jeansmodellen ”Average Joe Clean Blue”, efter det att tester som SVT Plus låtit göra visat att modellen innehåller en fem gånger högre halt av det allergiframkallande antimögelmedlet Dimetylfumarat än vad som är tillåtet.

SVT Plus har gett ett laboratorium i uppdrag att testa de sex vanligaste jeansmodellerna i Sverige. Jeansen från Nudie, Miss Sixty, Wrangler, Cheap Monday, Crocker och Lee testades och man undersökte vilka kemiska ämnen som fanns i plaggen.

I tre av paren var halterna av antimögelmedlet Dimetylfumarat, DMF högre än det tillåtna gränsvärdet.

Annons
X

Ämnet kan ge starka allergiska reaktioner som klåda och brännsårsliknande skador. Flera sådana fall uppmärksammades under förra året i bland annat Sverige. Första maj i år beslutade EU-kommissionen att halterna av DMF inte får överstiga 0,1 mg/kg.

I jeansen från Cheap Monday och Lee hittades höga halter av nonylfenoletoxilater, som är ett miljöskadligt avfettningsmedel.

– Det är riktigt illa, säger kemisten Anders Blom på Swerea, som utfört testet till Plus.

Efter Plus granskning valde Cheap Monday att försöka återkalla det parti de testade jeansen kom från. Företaget menar att det inte utgör någon hälsorisk att bära jeansen men hälsar att kunderna kan lämna tillbaka produkten.

Nonylfenoletoxilater är inte lika starkt allergiframkallande som DMF men kan ge hudirritationer, rapporterar Plus.

I en testad Wranglermodell hittades bly och kvicksilver som enligt laboratoriet Swerea IVF kan komma från ohyrebekämpning på bomullsfälten.

Miss Sixtys och Crocker klarade testet bäst och innehöll inte några otillåtna halter, enligt Plus tester.

SVT:s Plus (extern länk) svt.se

och TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X