Annons
X
Annons
X

Nuders attack: ”Aldrig varit med om maken”

Pär Nuder, ordförande i Tredje AP-fonden och tidigare finansminister, rasar mot regeringens hantering av AP-fonderna och deras framtid. I ett mejl till finansdepartementet skriver Nuder att han aldrig varit med om ”maken till häpnadsväckande beredning”.

Pär Nuder, ordförande i Tredje AP-fonden.
Pär Nuder, ordförande i Tredje AP-fonden. Foto: Gunnar Lundmark

Dramatiska förändringar väntar AP-fonderna, som förvaltar nästan 1 000 miljarder kronor av svenskarnas pensionskapital. En av de fyra fonderna ska stängas, enligt ett tidigare förslag. Ett lönetak för de anställda ska införas eller alternativt att fonderna ska tvingas till rejäla lönesänkningar för de bäst betalda.

Dessutom vill den tvärpolitiska Pensionsgruppen införa en ny, liten supernämnd – AP-fondsnämnden – som ska ta kommandot när det gäller inriktning och portföljinnehav.

Allt det här kommer Pensionsgruppen meddela på torsdag kan nu SvD Näringsliv avslöja. Samtliga ordförande för AP-fonderna är då kallade till möte med finansmarknadsminister Per Bolund och statssekreterare Ulf Holm.

Annons
X
Mejlet från Pär Nuder till finansdepartementet. Foto: Tomas Oneborg

Mötet inleds torsdag eftermiddag klockan 13.00. Tre timmar senare är det tänkt att ett pressmeddelande ska gå ut. Men tanke på att mötet med ministern pågår fram till 14.30 blir det bråttom hem för ordförandena för att hinna kalla till stormöte och informera sin personal om de föreslagna förändringarna innan allt blir offentligt.

Eller som Sandra Frimann-Clausen, biträdande enhetschef på finansdepartementet uttrycker saken i en skrivelse, som SvD Näringsliv tagit del av:

”Tyvärr blir utrymmet för information om innehållet i Ds:n (Departementskrivelsen, reds anmärk) till AP-fondernas personal därmed relativt begränsat, men vi måste skicka ut pressmeddelandet den eftermiddagen.”

Problemet är dessutom att vid den här tiden är 90 procent av Sveriges arbetsplatser tomma och nedsläckta. Midsommar står inför dörren. De allra flesta jobbar halvdag på torsdag. Detta är ett skäl till varför Pär Nuder slår bakut och har skrivit ett argt och något syrligt mejl till regeringskansliet:

”Jag har förvisso bara 18 års erfarenhet av Regeringskansliet, men måste erkänna att jag har aldrig upplevt maken till häpnadsväckande beredning”, skriver Tredje AP-fondens ordförande till Sanda Frimann-Clausen och fortsätter:

”Jag avundas inte statsrådet Bolunds (MP) uppgift den 18 juni att informera om varför fem andra partier har beslutat att förstöra ett väl fungerande AP-fondssystem.”

Ett annat skäl till irritationen är sannolikt att beredningen har tagit så lång tid. Det var över ett år sedan den tvärpolitiska Pensionsgruppen senast kommunicerade något kring AP-fonderna. Efter det har det varit tyst. Även externa aktörer har reagerat på den utdragna väntan. Att sedan plötsligt, bara några timmar före midsommarafton, trycka ut viktiga information kan tyckas en aning udda.

Det är ingen hemlighet att AP-fonderna är motståndare till de föreslagna förändringarna. Fonderna anser framför allt att man riskerar att tappa sin självständighet när den nya mäktiga AP-fondsnämnden ska införas.

Nämnden ska vara en del av statliga Pensionsmyndigheten, som i sin tur sorterar under regeringen. För AP-fonderna är det en avgörande skillnad. I dagens system kontrolleras fonderna via riksdagen. I framtiden kan de alltså komma att styras av regeringen. Därmed är risken betydligt större att de blir ett verktyg för olika politiska önskelistor, enligt kritikerna.

När det gäller antalet fonder är det fortfarande tre som gäller. Men inte heller den här gången kommer man peka ut vilken av de fyra stora fonderna som ska bomma igen, erfar SvD Näringsliv. Att den lilla, Sjätte AP-fonden försvinner är känt sedan tidigare.

Andra AP-fonden, som ligger i Göteborg, blir med all sannolikhet kvar, av regionalpolitiska skäl. De andra tre, Första, Tredje och Fjärde AP-fonden, ligger alla i Stockholm.

Den departementskrivelse som presenteras på torsdag ska ut på remiss innan slutgiltigt beslut kan tas tidigast 2016 eller 2017.

Annons

Pär Nuder, ordförande i Tredje AP-fonden.

Foto: Gunnar Lundmark Bild 1 av 2

Mejlet från Pär Nuder till finansdepartementet.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X