Nuder måste tänka om

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Säg inte att jobben lämnar landet. Då protesterar regeringen. ”Det kommer att bli fler tunga besked framöver, men också nya investeringar som växer fram”, lovar näringsminister Östros. ”Vi räknar med att sysselsättningen stegvis och successivt kommer att öka”, säger finansminister Nuder.
Under tiden får vi hålla till godo med nya varsel och nedläggningar. I onsdags kom besked om att ytterligare 1 300 jobb försvinner. Saab, Pfizer och Billerud drar ner på verksamheten.
Stockholms Handelskammare genomförde nyligen en undersökning bland stockholmsföretag. I den undersökningen säger 25 procent att de planerar att flytta hela eller delar av verksamheten utomlands. Sedan slutet på 1980-talet har svenskägda multinationella företag minskat antalet anställda i Sverige kraftigt. Samma företag har ökat antalet anställda utomlands. En studie som Svenskt Näringsliv har genomfört tillsammans med Temo pekar på att så många som en halv miljon jobb kan komma att beröras av utflyttningen under de närmaste fem åren.
Sådana skattningar kan vara vanskliga att göra. Men nog står vi inför betydande utmaningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons