Annons

Bomullsänglar och nuckor i scenhösten

Många teatrar hämtar i höst inspiration från böckernas värld, medan andra låter historiska personer ta plats på scen. När det gäller böckerna som blir teater finns det en gemensam nämnare: nästan alla är skrivna av kvinnor.

Under strecket
Viktor Andersson / TT
Publicerad

I "Dövheten" gestaltar Johan Rabaeus det kränkta tonsättargeniet Beethoven, medan Johan T Olsson spelar tonsättarens brorson Karl. Beethoven är en av flera historiska personer som i höst tar plats på scen. Pressbild.

Foto: Klara G Bild 1 av 4

Häxorna står högt i kurs i höst. Förutom "Häxorna i Eastwick" och "Häxjakten" blir det hela tre uppsättningar av "Hans och Greta", en på Orionteatern, en på Norrlandsoperan och en på Malmö stadsteater. Pressbild.

Foto: Roger Stenberg Bild 2 av 4

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samarbetar med Folkoperan och gör en påkostad uppsättning av Bertolt Brecht och Kurt Weills älskade musikaloperett "Tolvskillingsoperan" från 1928. Pressbild.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin Bild 3 av 4

I höst är det flera teatrar än vanligt som ger sig på att dramatisera böcker – och då nästan uteslutande böcker av kvinnliga författare. Wasa Teater i Österbotten tar sig an Susanna Alakoskis färska roman "Bomullsängeln". Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 4 av 4

Från Virginia Woolf och Selma Lagerlöf till Lena Andersson och Malin Lindroth – bland säsongens premiärer finns ovanligt många pjäser baserade på böcker av kvinnliga författare. Vi får bland annat stifta bekantskap med en nucka, en rösträttskämpe och en evigt ung stilig yngling som på ålderns höst förvandlas till kvinna.

Rekordsnabb dramatisering av en roman blir det i Österbotten, där Susanna Alakoskis färska roman "Bomullsängeln" blir drama på Wasa teater. Men så kretsar också romanen – första delen i en planerad romansvit – kring kvinnorna på Vasa bomullsfabrik i början av förra seklet.

Annons
Annons
Annons