Ledare

Jesper Sandström:Nu vill SVT lära oss att acceptera elbrist

Högspänningsledning, en kall vinterdag.
Högspänningsledning, en kall vinterdag. Foto: Jesper Sandström

Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen.

Under strecket
Publicerad
Annons

"Därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna" meddelar SVT Nyheter i en folkuppfostrande rubrik (6/2). Varför inte det då? Jo, för det är kallt i Sverige, så elnätet är ansträngt. Vad gör vi åt det då? Ja, i Karlshamn eldas det olja och vi importerar brunkols-el från Tyskland och Polen.

Intressant är att SVT inte någonstans resonerar kring vad den här elbristen beror på. De berör inte med ett ord hur nedstängningen av kärnkraft lett har till att elen inte längre finns där den behövs, och att vi därför blir beroende av koldioxidintensiv centraleuropeisk el. Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen. Inte en journalistisk fråga ställs om vad som hade kunnat vara annorlunda. Med bevarad eller till och med utbyggd kärnkraft så hade vi inte bara undvikit att drabbas av brist, vi hade dessutom kunnat exportera el och hjälpa till att ersätta de koldioxidbovar vi nu istället blir beroende av.

Annons
Annons
Annons