Annons

Nu vill eliten synas med saudiske kronprinsen igen

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har medvind just nu tack vare den kommande börsnoteringen av världens mest lönande företag: statliga Saudi Aramco.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har medvind just nu tack vare den kommande börsnoteringen av världens mest lönande företag: statliga Saudi Aramco. Foto: Amr Nabil/TT

Börsnoteringen av världens mest lönsamma företag har fört saudiska kronprinsen tillbaka in i värmen. Detta ett år efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som ledde till isolering. Men fallande vinster hotar festen.

Under strecket
Publicerad

”Saudiarabien är skyldigt till överlagt mord” på Khashoggi. Det är slutsatsen från FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, som har utrett mordet.

Foto: Jesper Sundén Bild 1 av 1

Business as usual. Det är den mest passande beskrivningen av årets upplaga av den saudiska investerarkonferens som ofta kallas ”Davos in the desert”, med hänvisning till det schweiziska årliga toppmötet, och som nyligen hölls i den saudiska huvudstaden Riyadh.

Förra året ägde konferensen rum bara tre veckor efter att journalisten Jamal Khashoggi hade mördats och styckats inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Det fick till följd att en stor del av de finansdirektörer och politiker som hade planerat att resa dit stannade hemma. Men i år var många av dem tillbaka.

Annons
Annons
Annons