Nu vet forskarna hur 3700 år gammalt vin smakar

Ett av de äldsta arkeologiska fynden av vin ger forskare hopp om att kunna återskapa bronsåldersvin.

Under strecket
Publicerad
Utgrävningsplatsen av Tel-kabri-palatset i Israel.

Utgrävningsplatsen av Tel-kabri-palatset i Israel.

Foto: HANAY
Annons

Förra sommaren grävde arkeologer fram en 3700 år gammal och helt intakt vinkällare i Tel-kabri-palatset i Israel. Drycken som förvarats i sammanlagt 40 en meter höga krukor var förstås sedan länge avdunstad. Men nu har forskare analyserat avlagringar av bland annat vinsyra i den intorkade bottensats och kunnat konstatera att samtliga krukor hade varit fyllda med vin, sannolikt av samma årgång.

Resultatet som publiceras i tidskriften PLoS ONE ger mycket goda ledtrådar om hur vinet tillverkats och alltså om hur ett bronsåldersvin smakade.

Annons
Annons
Annons