Annons
Kommentar

Sara K Lindquist:Nu växer kritiken – vad blir bilden av Sverige?

Beslutet att hålla samhället öppet har satt Sverige på kartan.
Beslutet att hålla samhället öppet har satt Sverige på kartan. Foto: Lisa Arfwidson

Enormt Sverigefokus – vad betyder det framöver? Och vilka är de tyngsta frågorna i världen i skuggan av coronapandemin? SvD:s korrespondenter försöker svara i en direktsändning på SvD.se.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Året är 2025. Läkemedel och vaccin finns på plats för covid-19. Äldre över 70 år kramar barnbarn utan rädsla, flygbranschens lågprisbolag har gjort comeback och ekonomin återhämtat sig. Tiden då coronaviruset stoppade hela världen känns avlägsen – men synen på Sverige är helt förändrad.

Eller? En sak vet vi redan nu – ett land gick mot strömmen och stannade inte. Sverige höll det mesta öppet under krisen. Barnen gick till skolan, restauranger och butiker välkomnade gäster och inga utegångsförbud infördes.

Men vi backar bandet till den 25 mars i år. Det var när dödstalen stadigt ökade i Italien, brittiske prins Charles blev virussmittad och i Åre var skidbackarna fortfarande öppna, trots kritik och varningar om smittspridning. Då hade 37 personer i Sverige dött i sviterna av covid-19, jämfört med dagens läge på över 4 000.

Den dagen publicerade SvD en längre artikel där internationella epidemiologer uppgav för Tysklandskorrespondenten Tomas Lundin att den svenska, öppna modellen ”kan vara den rätta vägen” att tackla coronaviruset. Texten fick ett genomslag av sällan skådat slag.

Annons
Annons

Därefter skrev svensk press, inklusive Svenska Dagbladet, en lång rad texter i ämnet. Tunga nyhetsmedier från hela världen har flera gånger besökt Stockholm för att rapportera om det enda landet som har hållit öppet under krisen.

Resten är känt, med dödstal som klättrat över 4 000 och växande kritik. Och en myndighet vars statsepidemiolog har försökt upprepa att strategin aldrig gick ut på att skapa flockimmunitet på bekostnad av höga dödstal. Agerandet har satt Sverige på kartan, Anders Tegnell har blivit världskänd och Svenska Institutet som följer den internationella rapporteringen om vårt land uppger att man ”aldrig tidigare sett ett liknande intresse” för Sverige utomlands.

Hur kommer bilden av Sverige att förändras när pandemin är över? De som kan veta detta är SvD:s egna korrespondenter och utrikesmedarbetare, som suttit i ofrivilliga lockdowns på olika håll i världen.

I kväll, den 2 juni, klockan 18.00 kopplar vi upp dessa medarbetare för att du som läsare ska få svar på detta – och mycket mer. Vi resonerar också kring vad minnesbilden av Sverige blir, när allt har lugnat ner sig.

Förutom Sverigebilden tar vi även upp de viktigaste frågorna från omvärlden. Som valet i USA i höst, som raskt hamnade i skymundan bakom pandemibevakningen, hur det ska genomföras i praktiken. Eller hur samarbetet påverkas inom EU, efter en pandemi där exempelvis Tyskland stack ut som tog emot intensivvårdspatienter från Italien.

Hur tycker du att SvD borde jobba framöver, för att täcka de viktigaste utrikesfrågorna? Vilka berättelser borde vi ta hem om människorna som drabbas av politikernas beslut? Där är vi mycket intresserade av din uppfattning. Vi vill att du skickar in dina tankar och frågor till våra utrikesmedarbetare. Därför kan du redan nu och även under direktsändningen höra av dig till oss – så tar vi upp det du vill veta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons