Nu väntar Småland lika mycket regn till

Ljungby förbereder sig nu för vattenmassorna i Lagan. Samtidigt befaras ytterligare 150 millimeter regn till helgen - lika mycket som orsakade översvämningarna i Värnamo.

Under strecket
Publicerad
Annons

Snart är det dags för algblomningen
Sommarkylan har hållit algblomningen borta från stränderna. Men om det nya högtrycket håller i sig kommer algblomningen enligt SMHI vara igång redan om en vecka.
Det är främst små barn som bör hålla sig borta från bad där det finns algblomning. De riskerar att få hudutslag och magsmärtor av växterna.
Den generella vattenkvaliteten i Stockholm ser bra ut i år. Endast Smedsuddsbadet, Sätrastrandsbadet, Ekhagen, Trekanten samt badstränder i Minneberg och på Stora Essingen har fått anmärkning av miljöförvaltningen.
En prognos som tagits fram av Swedish weather center talar om två kommande nederbördsområden i södra Sverige. Det första väntas på söndag förmiddag, det andra under måndagsdygnet.

Enligt meteorologen Martin Hedberg handlar det troligen om ungefär 50 millimeter regn. Men lokalt kan det röra sig om upp till 150 millimeter.
Det är lika stora nederbördsmängder som inledningsvis orsakade de stora översvämningsproblemen i Småland.

Annons
Annons
Annons