Annons
X
Annons
X

Nu väcks krav på att Wikileaks terroriststämplas

Efter den senaste jätteläckan från Wikileaks höjs röster för att organisation ska terroriststämplas.

Och samtidigt utreder polis i Australien om sajtens grundare Julian Assange har gjort sig skyldig till brott.

Sajten Wikileaks började i söndags portionera över 250000 hemliga amerikanska dokument som ger insyn i USA:s diplomatiska kontakter med andra länder.

Läckan har uppmärksammats runt om i världen och väckt starka reaktioner, inte minst i USA.

Den amerikanska republikanen Peter King, ny ordförande för Departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security, vill att Wikileaks ska klassas som en terroristgrupp: precis som al-Qaida.

Annons
X

– Wikileaks tycks uppfylla alla legala kriterier för en av USA utsedd terroristorganisation, skriver Peter King i ett brev direkt till utrikesminister Hillary Clintorn, enligt CNET News.

– Wikileaks är en tydlig och närvarande fara för den nationella säkerheten i USA, fortsätter King.

Samtidigt uppmanar senatorn Joe Lieberman, tidigare demokrat men nu obunden, att president Barack Obama ska vidta åtgärder, och samarbeta med regeringar runt om i världen för att så snabbt som möjligt kunna stänga ner Wikileaks innan ytterligare hemliga dokument läcks.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Wikileaks utgör ett hot mot den gemensamma internationella säkerheten, sa Joe Lieberman i ett uttalande, enligt CNET News.

  Samtidigt dras snaran åt ytterligare runt Wikileaks grundare Julian Assange.

  Polis i Australien utreder om Assange kan ha begått brott mot landets lagar när den senaste läckan av hemliga diplomatiska dokument publicerades.

  – Potentiellt kan ett antal lagar ha brutits, sa åklagare Robert McClelland vid en presskonferens enligt AP.

  Australien har även tillsatt en statlig utredningen som ska undersöka de läckta dokumenten och avgöra den möjliga skadan av att dokumenten har publicerats.

  – Vi måste ta det steg för steg, men utgångspunkten och målet är i första hand att skydda Australiens nationella intressen, sa landets försvarsminister Stephen Smith enligt AP.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X