Annons

Nu tar LO strid mot visstidsanställningar

LO-förbunden vill i årets avtalsrörelse begränsa möjligheterna till visstidsanställning. Idag kan olika former av visstidsanställningar staplas på varandra och pågå upp till fem år. Detta vill vi begränsa till maximalt två år, skriver LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Publicerad

Anställningsformerna är en viktig fråga för LO – det handlar om löntagarnas möjlighet till en trygg inkomst. Men det är också viktigt för att man ska kunna bilda familj, och få de barn man vill ha, och det är viktigt för att man ska kunna arbeta ihop till en vettig pension.

Idag har nästan 600 000 personer på arbetsmarkanden en tidsbegränsad anställning. Var fjärde nyanställd som fick jobb under det första kvartalet i år fick en visstidsanställning. Men anställningsformerna är också tydligt knutet till klass, kön och inte minst ålder och bransch. Bland arbetare är det 19 procent som har en tidsbegränsad anställning och hela 23 procent av arbetarkvinnorna har en tidsbegränsad anställning jämfört med 16 procent av manliga arbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons