Annons
X
Annons
X

Nu sprider sig paniken

Räntorna i flera europeiska länder nådde på tisdagen nya kritiska höjder. Italien och Spanien sticker ut i negativ bemärkelse. Men även länder som tidigare betraktas stabila, som Frankrike och Belgien, straffades hårt av marknaden. ”Skuldbördan kommer att fortsätta öka”, säger en analytiker som räknar med att situationen förvärras.

Greklands skuldbörda kan Europa som kollektiv bära upp men Italien går helt enkelt inte.
Filip Andersson, ränteanalytiker.

De finansiella marknadernas lättnad, över den politiska rockaden i Italien och Grekland, blev kortlivad. Under dagen fortsatte börsen ner för andra dagen i rad, samtidigt som de långa räntorna i södra Europa på nytt handlades upp till kritiska nivåer.

–Marknaden fortsätter att misstro hela problemlösningen i Europa, säger Filip Andersson, ränteanalytiker på Royal Bank of Scotland (RBS).

Annons
X

Det lugn som Mario Monti, som nyutsedd premiärminister i Italien, skänkte räntemarknaderna var som bortblåst under dagen och den italienska tioårsräntan nådde återigen den kritiska gränsen på 7 procent.

–Samma mönster som vi sett hela året fortsätter egentligen förutom att det nu gäller Italien som är betydligt större än Grekland. Det gör situationen mycket mer allvarlig. Greklands skuldbörda kan Europa som kollektiv bära upp men Italien går helt enkelt inte, säger Filip Andersson.

Även i Spanien klättrade långräntan, en bra bit över 6 procent, och noterade högsta nivån på tre månader. Det stormiga ränteklimatet svepte också in över länder som tidigare betraktas mer stabila, som Belgien och Frankrike. Det förklaras delvis genom att marknaden nu börjar oroa sig för Frankrikes kreditbetyg, som i nuläget är det stabila betyget AAA. Förra veckan nedgraderades det av Standard & Poors, men sänkningen justerades senare och förklarades som ett misstag. Men på RBS räknar analytikerna med att det blir en bestående sänkning framöver, något marknaden redan prisat in.

–Det har varit en snackis i marknaden att det ska komma i några månaders tid nu. Frankrikes statsfinanser ser inte så pass bra ut att man ska kunna försvara kreditbetyg trippel-A. Landet har en hög statsskuld och stort budgetunderskott. Så det vore inte omotiverat att ta ner kreditbetyget faktiskt, säger han.

Problemet med Frankrikes kreditbetyg är att det kan få enorma följdeffekter vid en sänkning. Då riskerar den europeiska krisfonden EFSF att också få sänkt betyg, eftersom den garanteras av EMU-länder med starka kreditbetyg, såsom Frankrike.

–Det här gör att det blir dyrare och svårare för EFSF att låna upp sig. Då kommer det bli svårare att stödja de länder som behöver hjälp, säger Filip Andersson och nämner mindre länder som Grekland, Portugal och Irland som är de länder som i dagsläget får stöd.

–Det kommer bli svårt att få in de pengar som behövs till en låg kostnad. Det är inte många av Europas länder som visar upp någon vidare tillväxt nu, så när räntan sticker i väg ökar det deras skuldbörda ännu mer.

Så ni räknar med högre räntor framöver?

–Ja det är vad vi tror. Helt enkelt för att både Italien och Frankrike har väldigt svaga statsfinanser och det har inte presenterats någon trovärdig plan för hur man ska kunna återställa konkurrenskraft eller budgetunderskott inom rimlig tid. Utan deras skuldbörda kommer bara fortsätta öka.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X