Annons
X
Annons
X

Nu spekuleras det kring styckning av Nokia

Nokias vinstvarning sätter press på vd Stephen Elop att vidta aggressiva åtgärder. Förlusterna tär på bolagets än så länge stora kassa, vilket ökar spekulationerna om att ledningen måste överväga en uppdelning av bolaget.

Av Direkt

Nordea bedömer i en analys att Nokia nu värderas klart under vad bolagets olika verksamheter skulle vara värda i en styckningsvärdering.

Enligt bankens basscenario är Nokia värt 7 euro per aktie i en styckningskalkyl. I ett mer negativ scenario, där bolaget misslyckas att vända sin smartphoneenhet, ser banken ett styckningsvärde på 4:90 euro per aktie.

Morgan Stanley sätter inget värde alls på Nokias kärna, mobiltelefonverksamheten. I sin nya riktkurs för Nokia på 2:60 euro inkluderar Morgan Stanley endast ett värde på Nokias patentportfölj.

Annons
X

Enligt Bairds styckningsvärdering kan Nokias patent vara värda omkring 5-8 miljarder dollar, motsvarande 1-2 dollar per aktie. Kassan är värd drygt 1 dollar per aktie, telefonverksamheten 1:50 dollar per aktie och Nokia Siemens Networks 1:25 dollar per aktie.

Nokia har dock fortfarande en säkerhetskudde, i form av sin relativt stora kassa. Vid utgången av första kvartalet uppgick Nokias nettokassa till 4,9 miljarder euro, en minskning från 5,6 miljarder euro i slutet av 2011.

Förlusterna knaprar dock på denna säkerhet i en snabb takt. Enligt Morgan Stanley väntas kassan uppgår till 2,9 miljarder euro vid årets slut, jämfört med investmentbankens tidigare bedömning om att Nokia skulle ha en kassa på 3,9 miljarder euro i slutet av 2012.

Spekulationer om att Nokias hotas av skräpstatus hos kreditvärderingsinstituten ställer krav på att Stephen Elop måste överväga mer radikala åtgärder, menar analytiker som Bloomberg News talat med.

En försäljning av Nokias problemtyngda verksamhet inom lågpristelefoner är en möjlighet. Andra spekulationer gör gällande att Nokia avyttrar vissa immateriella tillgångar, som Microsoft uppges vara intresserat av.

Jefferies analytiker Lee Simpson betecknar dock en försäljning av Nokias smartphoneverksamhet till Microsoft som osannolik, eftersom den amerikanska partnern redan har tillgång till hårdvaran genom bolagens samarbete.

Han tror också att Nokia istället kommer att sikta in sig på att lyfta ut delar av sin patentportfölj för att få in kontanter och köpa sig tid för ”omvandlingsprocessen”.

Nokia kan också försöka accelerera försäljningen av tillgångar inom Nokia Siemens Networks, uppger en källa för Bloomberg News.

Ett annat potentiellt försäljningsobjekt är kartverksamheten Navteq, som Nokia övertog 2008 för omkring 7,3 miljarder dollar.

Samtidigt räknar bedömare med att Nokia kommer att tvingas till ytterligare minskningar av personalstyrkan, som i slutet av 2011 uppgick till 130.000 personer.

Även de analytiker som har en positiv syn på Nokia målar upp en tuff tid framöver för bolaget. Trots en framgång för Lumia-modellerna blir det svårt att ta sig tillbaka till platsen som världens största telefontillverkare.

Credit Suisse, som har rekommendationen outperform för Nokia med en riktkurs på 4:50 euro, tror på en återhämtning i resultatet under 2013, men positionen som marknadens största telefontillverkare kommer att vara historia i övergången till smartphones.

”Nokias märke, distribution, skalfördelar och patent borde kunna göra det möjligt för bolaget att vinna andelar på smartphonemarknaden och göra det till den tredje största aktören”, skriver Credit Suisse i en analys.

DIREKT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X