Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Nu skulle det sitta fint med lite ansvar

Vi behärskar inte detta, så löd beskedet från Stefan Löfvens valgeneral Jan Larsson vid ett strategimöte på Socialdemokraternas högkvarter nyligen. Åtminstone om man får tro Expressens källa – en före detta politisk sakkunnig i Göran Perssons regering (2/11). Slutsatsen av analysen var enligt samma källa att S huvudsakliga plan är att ”inte ta i Sverigedemokraterna, utan bara låta det vara”.

Exakt vad det är man inte anser sig behärska framgick tyvärr inte riktigt av rapporteringen. Menar man diskussionen om integration, migrationsdebatten eller bara hanteringen av SD i största allmänhet? Oavsett vilket är det franka uttalandet förmodligen applicerbart på alltihop.

Det uppgivna konstaterandet gäller för övrigt minst lika mycket för regeringen som för S. Och när en regering inte behärskar något så får det konkreta konsekvenser. Etableringsreformen har synats och sågats av både Statskontoret och Riksrevisionen i olika delar och omgångar. SFI-bonusen har regeringen redan avskaffat eftersom den var ett fiasko (
Aftonbladet 28/10).

Annons
X

Och apropå Riksrevisionen så är mer granskning att vänta – just nu synas systemet med etableringslotsar – ett system som kritiserats för rena oegentligheter och som samtidigt inte verkar bidra med att få människor i arbete (
SvD 1/10). En annan pågående granskning synar själva mottagandet. Av mediebilden att döma går det sådär just nu. Häromdagen rapporterade
Ekot att allt fler nyanlända fastnar i det boende de hade som asylsökande, trots att de har fått uppehållstillstånd (6/11). Skälet är förstås brist på bostäder. Samtidigt besiktigar Migrationsverket nedlagda kontor och funderar på baracker. Och till våren planerar man enligt
SVT för ”tält, sovsalar, båtar och oljeplattformar” (31/10).

Att Alliansen inte behärskar situationen är en underdrift i sammanhanget. Allt mer av den förda integrationspolitiken sorterar nu under rubriken misslyckande. Vad händer då?

Något som många politiker brukar luta sig mot är att migration och integration är frågor som väljarna vanligen inte rankar särskilt högt. För de flesta är vård, omsorg, skola och dylika frågor i välfärdens kärna långt viktigare än migration och integration.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den topplistan är emellertid inte mycket att hålla i. Det är lätt att bedra sig. Dylika väljarprioriteringar är alltid lägesberoende, frågorna kan givetvis flytta på sig. Till exempel om hela politikområdet kännetecknas av att makthavarna saknar grepp om det. Då kommer det att hända saker i opinionen. Och tänk, det gör det.

  I Novus senaste mätning blev Sverigedemokraterna tredje största parti med 9,4 procent. Även i Demoskops nya mätning, rapporterad i gårdagens Expressen, blev SD tredje störst, med så mycket som 11,9 procent (dock ej statistiskt säkerställt).

  Kunde Alliansen vara så vänlig och kliva in och behärska frågorna litegrann nu, tack?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X