Nu ska utförsäkringarna stoppas

Vi föreslår i dag att socialförsäkringsutskottet ska tvinga regeringen att agera för de sjuka. Nu är det upp till bevis för de regeringspartier som kritiserat sjukförsäkringen, skriver Tomas Eneroth (S), Gunvor G Ericson (MP) och Wiwi-Anne Johansson (V).

Under strecket
Publicerad
Annons

Det står alltmer klart att sjukförsäkringen har havererat. Varje vecka kommer nya rapporter om människor som kommit i kläm. Tusentals har protesterat. Vi har sett påskupprop och läkarprotester, facklig kritik och namninsamlingar från handikapprörelsen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har vid upprepade tillfällen föreslagit nödvändiga förändringar, men tillsammans med Sverigedemokraterna har de borgerliga partierna röstat ner varje förslag till förändring av sjukförsäkringen.

När medietrycket före jul blev för hårt utlovade regeringen snabba förändringar. Men när man nu har presenterat sina förslag visar det sig att de långt ifrån löser ens de mest akuta problemen. Liksom förra gången regeringen under galgen tvingades komma med förändringar, föreslår man nu att ett oskälighetsbegrepp införs i försäkringen. Det kan låta bra. En utvärdering från Inspektionen för socialförsäkringar visar dock att den förra oskälighetsregeln enbart har tillämpats vid ett enda tillfälle. Det som då framställdes som lösningen på många av problemen i sjukförsäkringen visade sig vara ett slag i luften.

Annons
Annons
Annons