Annons
X
Annons
X

Nu ska Tolgfors syna FRA-protesten

Ett ”konstruktivt inspel” – så säger försvarsminister att han ser på centerpartiets förslag om en modifiering av FRA-lagen som han mottog i dag. Samtidigt sågar Peter Eriksson (mp) och Thomas Bodström (s) idén om en begränsad signalspaning.

Centerpartiets olika FRA-förslag, som överlämnades till moderate försvarsminister Sten Tolgfors i samband med dagens interpellationsdebatt i riksdagen, innebär en bantad version av FRA-lagen. Det är den massiva kritiken i den politiska debatten som fått en samlad riksdagsgrupp inom partiet att gå ihop och ställa sig bakom bland annat principen FRA inte ska få spana på svenskar förrän regelverket har utretts ytterligare.

Och försvarsministern välkomnade centerpartiets förslag genom att kalla det för ett ”konstruktivt inspel” i den infekterade FRA-frågan, men han ville inte kommentera innehållet i förslagen.

– Nu tar vi in dem, och bereder dem, som alla de förslag vi tittar på för närvarande. Vi tittar på dem från juridisk utgångspunkt, vi tittar också på vad som är tekniskt möjligt och vi tittar utifrån underrättelsesynpunkt. Med det som grund tar vi fram ett förslag som hela alliansregeringen sedan förhåller sig till, säger han.

Annons
X

I dag träffades även folkpartiets grupp som ska ta fram förbättringar och förändringar av FRA-lagen. På mötet diskuterades centerpartiets förslag.

– I grunden är vi positiva. Det är också ett av de förslag som har diskuterats internt i folkpartiet. Kan vi tekniskt och juridiskt ytterligare garantera att man inte ska spana på personer som skickar mejl mellan sig i Sverige, men som passerar gränsen, är det något vi välkomnar, säger partisekreteraren Erik Ullenhag.

Men hans politiske motståndare, Thomas Bodström, socialdemokartisk ordförande i justitieutskottet och ivrig kritiker av FRA-lagen, är mer skeptisk. Han tycker att centerpartiets förslag är ett steg i rätt riktning, men att det kommer för sent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är intressanta frågor de tar upp. Men det visar ytterligare hur viktigt det är att vi tar ett brett grepp om det här. Det enda rimliga är att tillsätta en parlamentarisk utredning där alla de här frågorna finns med.

  Thomas Bodström tror att debatten om FRA kommer att fortsätta i ”all oändlighet om man ska ta en fråga i taget”. Därför är det bättre att riva upp lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning.

  – Då kan man relativt snabbt få en ordentlig lag som man har förtroende för i olika läger och över partigränserna. Det också på det sättet vi får den bästa säkerheten för Sverige.

  Även miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är skeptisk. Han tycker också att lagen ska rivas upp och menar att det är ”komiskt” med alla borgerliga förslag som har lanserats sedan lagen antogs.

  – Först kommer folkpartister och pratar om ett helt annat alternativ och sedan kommer centern och pratar om ett annat. Det är väldigt svårt att ta det på allvar i det här läget, säger Peter Eriksson.

  Han tycker att centerpartiets förslag är så omfattande att det är ett skäl för att riva upp lagen.

  – Det är svårt att se att man bara kan peta in det i den lag som finns.

  Men centerpartistiske riksdagsledamoten och Fredrick Federley försvarar förslaget:

  – Vi får stopp på det stora problemet: en generell massavlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas.

  FRA-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X