X
Annons
X
Artikelsamling

Nu ska klimatet upp på agendan

Utanför fönstren vid SvD:s redaktion i centrala Stockholm har det varit mörkt sedan i morse – trots att klockan slagit lunch. Enligt SMHI är det "troligtvis mörka åskmoln", i någon tidning läser jag att det också kan vara spår av orkanen Ophelia.

Ophelia har de senaste dagarna satt de brittiska öarna i centrum på orkankartan, i skrivande stund har minst tre människor mist sina liv.

Den här gången drabbades Europa (Ophelia är den kraftigaste tropiska stormen som någonsin registrerats så långt österut i Atlanten). Vanligare är att de atlantiska ovädren slår mot Karibien – eller för den delen USA.

Och med den höst som varit – Harvey, Irma, Maria – så kan man ju tycka att klimatförändringarna borde vara på allas läppar.

Trump kan nog påstås både väcka och tysta debatten. I vilket fall tar inte ens varannan amerikan (43 procent) del av medias rapportering om den globala uppvärmningen en gång i månaden eller mer, enligt Yale University.

I Sverige är vi bättre – men inte tillräckligt bra – på att belysa ämnet. Min och SvD:s förhoppning är att det här nyhetsbrevet ska råda lite bot på det och klimatfrågan få den plats på agendan som den förtjänar.

Läs mer om Klimatkollen
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X