Jenny Stiernstedt:Nu ska klimatet upp på agendan

Jenny Stiernstedt

Utanför fönstren vid SvD:s redaktion i centrala Stockholm har det varit mörkt sedan i morse – trots att klockan slagit lunch. Enligt SMHI är det ”troligtvis mörka åskmoln”, i någon tidning läser jag att det också kan vara spår av orkanen Ophelia.

Ophelia har de senaste dagarna satt de brittiska öarna i centrum på orkankartan, i skrivande stund har minst tre människor mist sina liv.

Den här gången drabbades Europa (Ophelia är den kraftigaste tropiska stormen som någonsin registrerats så långt österut i Atlanten). Vanligare är att de atlantiska ovädren slår mot Karibien – eller för den delen USA.

Och med den höst som varit – Harvey, Irma, Maria – så kan man ju tycka att klimatförändringarna borde vara på allas läppar.

Trump kan nog påstås både väcka och tysta debatten. I vilket fall tar inte ens varannan amerikan (43 procent) del av medias rapportering om den globala uppvärmningen en gång i månaden eller mer, enligt Yale University.

I Sverige är vi bättre – men inte tillräckligt bra – på att belysa ämnet. Min och SvD:s förhoppning är att det här nyhetsbrevet ska råda lite bot på det och klimatfrågan få den plats på agendan som den förtjänar.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons