Nu ska G7-länderna göra allt de kan

IMF har varnat för att det globala finanssystemet hotas av härdsmälta, och större delen av världen har förklarat sitt stöd till G7-ländernas löfte att göra ”allt” för att bekämpa finanskrisen. IMF är redo med nödlån, och euroländerna samlades till extra krismöte Paris i dag.

Publicerad
Nicolas Sarkozy, Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncke och Jean-Claude Trichet.

Nicolas Sarkozy, Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncke och Jean-Claude Trichet.

Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS
Annons

Mot bakgrund av den senaste veckans extrema finansoro och en bister IMF-varning att världen hotas av finansiellt sammanbrott har hektiska krismöten avlöst varandra hela veckoslutet i både Amerika och Europa. Mötena har avkastat en ström av löften om nya och mycket långtgående åtgärder, och euroländerna höll sent i dag ett extra toppmöte i Paris för att mer detaljerat samordna sina insatser – ett möte som inte var avslutat vid denna upplagas pressläggning.

Enligt den franska finansministern Christine Lagarde diskuterar euroländerna bland annat möjligheterna att lämna garantier för låneverksamhet mellan banker.Men det blir ingen gemensam europeisk fond för krisdrabbade banker, förklarade den franske presidenten Nicolas Sarkozy och den tyska förbundskanslern Angela Merkel vid ett separat möte tidigare under veckoslutet.Samtidigt fortsätter enskilda EU-länder att utveckla sina nationella krisinsatser, och i exempelvis Tyskland uppges regeringen förbereda ett stort räddningspaket som ska bidra med nytt kapital åt tyska banker som drabbats av krisen. Det är dock inte fråga någon nationalisering av bankerna, har Angela Merkel betonat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons