X
Annons
X
Både Mahmoud och Abbas har fått sin klassificering ändrad från vuxen till barn, men bara en av dem får stanna i Sverige.
Både Mahmoud och Abbas har fått sin klassificering ändrad från vuxen till barn, men bara en av dem får stanna i Sverige. Foto: Staffan Löwstedt

”Nu säger de att jag är ett barn – jag hade tur”

Långläsning

Först var de vuxna enligt svenska myndigheter. Nu klassas de som barn. Ändå får en permanent uppehållstillstånd och den andra ska utvisas. Möt de verkliga huvudpersonerna i historien om medicinska åldersbedömningar.

Äntligen, tänkte Frans Schlyter. Nu skulle Abbas definitivt kunna bevisa att han är barn. Felmarginalen var ju så liten. Det kändes betryggande.

73-åringen som arbetat hela sitt liv inom Kriminalvården var en av alla dem som engagerat sig under flyktingvågen 2015 och tagit på sig uppgiften att vara god man åt den blyge men artige killen från Afghanistan.

Både Mahmoud och Abbas har fått sin klassificering ändrad från vuxen till barn, men bara en av dem får stanna i Sverige.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 8

Frans Schlyter har arbetat inom Kriminalvården men är nu pensionär. 2015 utsågs han till Abbas god man.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 8

Fredrik Tamsen arbetade som rättsläkare i Uppsala och var en av dem som vägrade skriva under åldersutlåtanden.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 8

Abbas vet inte exakt vilket datum han är född. Enligt honom har det inte registrerats någonstans.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 8

Mahmoud berättar att hans föräldrar skrev upp alla sina barns födelsedatum på baksidan av familjekoranen och att han därför vet när han fyller år.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 8

Johan Bring, professor i statistik, upptäckte allvarliga fel i rapporten som legat till grund för val av metod för medicinska åldersbedömningar.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 8

Mahmoud blev hemlös efter att han skrivits upp i ålder. Ett flyttat till vuxenboendet Migrationsverket hänvisade till hade inneburit att han måste hoppa av skolan.

Foto: Staffan Lö wstedt Bild 7 av 8

Abbas fick bo hos en familj i Åby för att slippa flytta till ett vuxenboende.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X