Nu passerar Sverige strecket

Bättre självkänsla, fler restauranger och fler arbetande 65-åringar. Så förändras Sverige när vi om några dagar passerar en ny miljongräns, enligt de experter SvD har talat med.

Under strecket
Publicerad
Annons

Åke Daun är folklivsforskare. Han tror att svenskarna kommer att bli kaxigare av att bli fler.
– Sverige är ett glestbefolkat land jämfört med resten av världens länder. Att vara så få gör att vi har känslan av att inte vara så viktiga, vi har svårt att hävda oss. Att vi nu blir fler känns nog bra för svenskens självförtroende, säger han.

Annat är det med vårt förhållningssätt till de Nordiska grannländerna.
– Sverige har alltid haft en nedlåtande syn på sina grannländer, eftersom vi är det största landet, säger Åke Daun.
Thomas Lindh är professor i nationalekonomi på Uppsala universitet och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier. Att vi passerar en ny miljongräns, kommer inte att påverka den svenska ekonomin, säger han. Däremot är det av stor vikt för statskassan att veta vilka åldersgrupper som ökar.
– Om befolkningsökningen beror på att det föds fler samtidigt som färre dör, är det dåligt för den svenska ekonomin. Då får vi många människor att försörja. Den senaste tiden har ökningen framför allt bestått av invandrare och vilken effekt det får på ekonomin, är lite mer osäkert, säger Thomas Lindh.
Bo Malmberg, geograf på Institutet för framtidsstudier, är generellt sätt positiv till att befolkningen ökar. Det gör att efterfrågan på varor och tjänster ökar, vilket leder till fler investeringar och ett större utbud. Bo Malmberg jämför befolkningsökningen med en stad som växer.
– I en liten stad finns det bara en korvkiosk. I en större stad finns det flera olika restauranger för allas behov.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons