Annons
X
Annons
X

Regeringen gör det svårare söka asyl

Regeringen gör det svårare att söka asyl. Med id-kontroller på tåg, buss och färjor till Sverige – och möjlighet att stänga Öresundsbron för bilar – vill regeringen minska flyktingströmmen.

Av TT
Svenskt flykting­mottagande
Polis övervakar kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö.
Polis övervakar kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

I lagrådsremissen, som regeringen nu skickar till lagrådet för granskning, heter det att kravet på id-kontroller av det slag som föreslås kan leda till "att möjligheten för personer att ta sig till Sverige för att söka asyl begränsas."

– Det är riktigt allvarligt och kommer att leda till att en urholkning av asylrätten i Sverige och i hela EU, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Carl Schlyter till TT om förslagen.

Han menar att de innebär ungefär samma sak som Moderaternas förslag om att avvisa folk vid gränsen.

Annons
X

Det anser inte Magda Rasmusson, MP:s migrationspolitiska talesperson. Man får ju åka till Sverige och söka asyl om man har id.

För Miljöpartiet är det okej att det ska krävas id för att söka asyl?

– Det är inte en åtgärd vi är glada över att föreslå, det är de tuffaste besluten vi har tagit vårt partis historia, säger Rasmusson och medger att det kommer att försvåra för människor att söka asyl i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Justitiekansler Anna Skarhed ser problem:

  – En av frågorna är hur det här förhåller sig till asylrätten? Det skulle kunna innebära att man låter ett barn som står utanför vår port få vända på klacken om han eller hon inte har identitetshandlingar. För mig känns det som att det står i strid med de värderingar vi brukar står för, säger Skarhed till TT.

  Regeringen motiverar förslaget om id-kontroller, som bussföretag, tåg- och färjeoperatörer blir tvungna att göra, med att antalet asylsökande måste ner. Förslagen behövs på grund av att "den aktuella situationen innebär ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet". På ett ställe talas det om att möjligheten för regeringen att stänga Öresundsbron för motorfordon är rimlig om samhällets säkerhet, dess funktionalitet och överlevnad är i fara.

  Lagen ska träda i kraft redan den 21 december. Till dess måste regeringen också ha föreskrifter på plats för hur mycket, till exempel, en operatör måste betala i straffavgift om folk släpps på utan kontroll.

  Utan en hög avgift får åtstramningen av gränskontrollerna ingen effekt, hävdar Leif Fransson, som är operativt ansvarig för gränspolisen i region syd.

  – Vad som gäller och vem som bär ansvaret måste tydligt framgå. Om det inte finns en sanktionsavgift färdig den 21 december kan ju transportörerna bara betrakta id-kontrollerna som en rekommendation som bygger på en slags frivillighet, säger Fransson.

  Han bedömer att id-kontrollerna blir en stor utmaning för transportbolag, resenärer och gränspolisen.

  Annons

  Polis övervakar kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö.

  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X