Annons
X
Annons
X

Nu ökar gastrycket

Många har gas i tankarna, bland annat ett fullsatt biogasseminarium i Stockholms stadshus igår. Men det har varit svårare att få gas i bilarnas tankar. 2008 ska det vända.

Det hoppas i alla fall aktörerna på biogasmarknaden.

Själva bilarna är inget problem. Det säljs mängder av gasbilar över Europa och världen, men tillförseln i Sverige har varit blygsam. Det är det vanliga problemet med ägget och hönan, som Bil Swedens vd Bertil Moldén konstaterar: Finns det bara ställen att tanka på så kommer det också bilar.

De stora problemen för den som vill tanka den miljövänliga fordonsgasen i Stockholmsregionen har varit två: brist på tankställen och, ofta, brist på gas på de få ställen som finns. Väst- och Syd- sverige är betydligt bättre försett, men där tankar man naturgas som är fossil och därför inte anses lika miljösnäll som biogas framställd av bland annat rötslam från avloppsverken och slaktavfall.

Annons
X

Nu stundar bättring, i alla fall vad det gäller tillgången på gas. Stockholms miljöborgarråd Ulla Hamilton (m) drog igång överläggningar med branschen redan i somras och nu börjar lösningarna komma:

• Proffsen, i det här fallet särskilt sopbilarna, får en egen gasmack i Högdalen. Tidigare har de tankat på övriga tankställen, med resultat att efterkommande taxi och privatbilar haft svårt att få tillräckligt tryck för att fylla tanken på rimlig tid – eller blivit helt utan.

• Stockholm Vatten, som också tillverkar gas, ökar produktionen av biogas under 2008 – och räknar dessutom med att kunna sänka priset under 2008.

• AGA, som har hand om en hel del av leveranserna till de vanliga bensinstationer som också har gaspumpar, bygger ut kapaciteten bland annat vid Bilia Haga Norra och Shell i Kista. Dessutom byggs nya tankställen under 2008 i Upplands-Väsby, Huddinge, Söder-tälje och Uppsala samt ytterligare ett tankställe på Arlanda. Då kommer även flygplatsens egna fordon att kunna tanka gas.

2009 och framåt kommer man också att satsa för gastankställen i Mälardalen och längs E4/E20/E18. Sett över hela Sverige tror Gasföreningens vd Anders Mathiasson på en fördubbling, från dagens 86 allmänt tillgängliga gasmackar till närmare 200 år 2010.

Intressantast för stockholmarna är kanske ändå att naturgas nu blivit politiskt tillåtet som backup för störningar i biogasproduktionen. Anläggning invigs i dagarna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X