Annons

Nu måste vänstern hålla rent till vänster

Under strecket
Publicerad

Vilka frågor är det som driver de extrema grupperna? Och hur stort hot utgör de egentligen? Det är några av de frågor som Säkerhetspolisen och Brå ställer i rapporten
Våldsam politisk extremism som presenterades igår. Det är regeringen som har gett Brå och Säpo i uppdrag att kartlägga extremismen till höger och vänster, och det är en viktig markering. Rapporten bekräftar att de båda grupperna har en hel del gemensamt, och förtjänar att behandlas därefter.

Det finns uppenbara skillnader förstås. De vänsterextrema grupperna är i allmänhet feminister, tror på det multikulturella samhället och homosexuellas rättigheter. Det är givetvis betydligt mer sympatiskt än de högerextremas hat mot homosexuella, muslimer och invandrare. Men likheterna är ändå slående. Båda grupper ser sig som ensamma sanningssägare i ett samhälle som i bästa fall står på randen till katastrof. De delar samma konspirationstänkande och våldsromantik. Och de delar passionen för antiimperialism och antikapitalism. Både höger- och vänsterextrema avskyr Israel och USA och tar ensidigt parti för palestinierna i Mellanösternkonflikten, enligt rapporten.

Annons
Annons
Annons