Nu måste Reinfeldt fram ur skuggorna

Fredrik Reinfeldt måste ta ett steg framåt nu. Med klar röst måste han tala om vad han vill med sin politik, och varför det är han som ska genomdriva den.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Vem är det som leder Sveriges regering? Fredrik Reinfeldt lade huvudet på sned och smålog åt frågeställningen. Uppenbarligen visste han. Kanske hade han känt på sig att frågan skulle komma, och bett någon av tjänstemännen ta reda på svaret. Han hade väl också lyssnat på radion.

Under torsdagmorgonen var det både en och två politiska bedömare som tappade syltburken i filmjölken under Ekots nyhetsinslag om det kommande EU-toppmötet, där Zimbabwes despotiske härskare Robert Mugabe förväntas närvara, och som vissa tycker att Sverige därför borde bojkotta. Reinfeldt har ju påtalat att en bojkott inte är aktuell, och att en enad regering står bakom detta beslut. Men i Ekot framträdde folkpartiledaren Jan Björklund och sade att frågan ”ännu inte diskuterats i regeringen” och att den inte ”är färdigdiskuterad”, trots vad regeringschefen deklarerat. Fredrik Reinfeldts svar på denna utmaning var typiskt. ”Jag uppfattar att jag ändå företräder regeringens samlade mening när jag har framfört detta”, sade han.

Annons
Annons
Annons