SvD Perfect Guide
Annons

Premiär för Min helg-podden

Hugo Rehnberg om hur man förvandlar Sveriges kanske mest berömda intervjuvinjett till en podcast.

Text: SvD Perfect Guide - 26 oktober 2018

Vad är Min helg-podden för något?
– Det är rätt och slätt vår Min helg-intervju förvandlad till radio. Jag intervjuar en känd person i ungefär 20 minuter om en helg i dennes liv.

Skiljer sig podcasten från tidningsintervjun?
– Ja, podden är betydligt längre än den skrivna intervjun, vilket skapar möjlighet att stanna upp vid olika händelser. En söndagsgryta kan leda till prat om kryddor som väcker barndomsminnen, som i sin tur kan väcka längtan efter en död förälder och till slut har den där puttrande grytan blivit till en existentiell diskussion. Ja, du fattar, man får möjlighet att fördjupa sig mer.

Var kan man lyssna på den?
– Hos Itunes, Acast eller via podcast-appen i din telefon. Man kan även hitta den via SvD Perfect Guides olika digitala kanaler.

Vilka ska vara med i Min helg-podden?
– Först ut är Plura Jonsson, därefter följer bland andra Peter Jöback, Katrin Zytomierska, Niklas Strömstedt och Carolina Neurath.  

Hur känns det att ge teppanyaki-journalistiken ett ansikte?
– Haha, inte alls dumt faktiskt. Jag har en enkel filosofi: oavsett vad man pysslar med, ska man försöka göra det så bra som möjligt. Det gäller även fluffig journalistik, och Min helg-intervjuns framgångar tycker jag bevisar att vi gjort den bra.  

Annons
Annons

Vilken är den mest omskrivna Min helg-intervjun någonsin?
– Störst genomslag fick nog faktiskt författaren Mikaela Bleys tryffelpizzor, den diskuterades i varenda tv-morgonsoffa för några år sedan. Tätt följd av författarparet Lars Keplers helg, då de åkte till landet, bytte om till helvitt och drack bubbel. Men även motreaktionen – som copywritern Ulrika Goods diskbänksrealistiska weekend med ljummen folköl hemma i tv-soffan – fick enorm spridning.

Varför har Min helg-intervjun blivit så stor?
– Det är intressant, intervjugreppet är ju otroligt simpelt. Jag tror vi är nyfikna på varandra och här skapar vi ett litet titthål hem till folk. Sen passar den vår tid. Min helg-intervjun är ju egentligen ett enda långt Instagram-inlägg – och precis som på Insta kan man misstänka att vissa väljer att försköna tillvaron litegrann …

Vid vilka tillfällen misstänker du att intervju-offren friserar sanningen?
– Jag misstänker ingen men reagerar på att så många ägnar fredagskvällarna åt att ’diskutera veckan som gått’ med sin partner. Jag älskar att prata med min fru, men att hon och jag skulle göra någon sorts samlad veckoanalys över ett glas rött känns väldigt främmande.  

Vilket är det mest besökta stället i Min helgs historia?
– Utan tvekan Riche. Jag tappade räkningen vid hundrade gången någon gick dit. Just den här hösten har Bank Hotel synts flest gånger i adresslistan.

Vem har tackat nej till att medverka flest gånger?
– Leif GW. Vilket är förvånande, han är inte känd för att vara medieskygg men just Min helg-intervjun verkar inte tilltala honom. Däremot dyker han ändå upp i SvD Perfect Guide inom kort.

Lyssna på första avsnittet med Plura Jonsson.

Annons