Krönika

Fredric Karén:Nu lanserar vi helt nya SvD Junior

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Att kunna läsa och skriva är grunden till det mesta. Att lyckas i skolan. Att kunna skaffa sig en egen uppfattning. Att kunna uttrycka en åsikt och utnyttja sina demokratiska rättigheter.
Flera PISA-undersökningar har visat att läs- och skrivförmågan bland svenska elever sjunkit rejält. Det är naturligtvis en beklaglig utveckling och vi på SvD kände att vi ville göra något. Dra ett strå till samhällsstacken. Vi brinner ju för bokstäver och ord.

**Därför lanserade vi **våren 2014 tjänsten SvD Läs & Skriv. Det är en sajt, där lärare och elever gratis kan ladda ner guider om journalistik, redaktionella faktarutor och allehanda läs- och skrivtips.
Under arbetet med SvD Läs & Skriv träffade vi många lärare och elever. Ett önskemål som levt kvar är en tidning för barn och unga – med riktiga nyheter. En papperstidning, tryckt på lite tjockare papper, fylld av artiklar skrivna på ett sätt som gör dem lätta att förstå.

Ett önskemål som levt kvar är en tidning för barn och unga – med riktiga nyheter.

Därför lanserar vi nu en helt ny nyhetstidning, som ska komma ut en gång i veckan.
Vi har gjort noggranna undersökningar för att ta reda på vad barn och unga vill läsa. Det vanligaste svaret var glädjande nog ”nyheter” och sammanfattningar av vad som hänt under veckan. Men också boktips, recept och serier. Och så får inte pappret vara för tunt.
Och så har det fått bli. Förstås.

Vi ville inte döpa vår nya tidning själva utan utlyste en namntävling bland våra läsare. Nu har vi korat ett vinnarnamn: ”SvD Junior”. Det allra första numret, nummer noll, kommer på fredag som bilaga i stora Svenska Dagbladet. Då kan du också teckna en prenumeration.

Vi hoppas och tror att du som förälder, mormor, farfar, morfar eller farmor ska tycka att SvD Junior är en bra och viktig present för att skapa goda läsvanor – inte minst av nyheter.

Fredric Karén, chefredaktör

Gunilla Asker, VD

Annons
Annons
Annons
Annons