Annons
X
Annons
X

Nu krävs ny lag mot terrorträning

Folkpartiet vill skärpa den svenska terroristlagstiftningen så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. I dag är det endast brottsligt att tillhandahålla sådan utbildning. Det skriver partiledare Jan Björklund och demokratiminister Birgitta Ohlsson.

[object Object]
Jan Björklund och Birgitta Ohlsson Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT OCH JACOB ZOCHERMAN/SVD

BRÄNNPUNKT | IRAK

Vi kan konstatera att flera EU-länder i både gör mer och har en tuffare lagstiftning än Sverige när det gäller att komma åt problematiken.
Jan Björklund och Birgitta Ohlsson

Han var 21 år, studerade till ingenjör och hade som mål att doktorera på Chalmers. Men det blev ingen examen. I april förra året dödades den unge mannen i krigets Syrien, han var ledare för en al-Qaida-lojal grupp. I Göteborg finns hans sörjande familj.  De är inte ensamma om att mist en anhörig på detta sätt. Uppskattningsvis har omkring 20 personer med svenskt pass dödats i strid i Syrien. Det finns idag oroliga anhöriga runt om i vårt land som fruktar att deras son, dotter, bror eller syster kan bli rekryterade av extremistgrupper som terrorstämplats av EU eller FN.

Enligt den svenska säkerhetspolisen har minst 80 personer rest till Syrien och Irak från Sverige för att strida på terrorstämplade organisationers sida. Norsk säkerhetspolis slog för några veckor sedan larm om ett skarpt terrorhot mot Norge som riktats av personer som deltagit i konflikten i Syrien. I maj utsattes det judiska museet i Bryssel för ett attentat med fyra döda där gärningsmännen hade stridit i Syrien.

Annons
X

Forskning visar att det finns ett samband mellan personer som genomgått terrorträning eller stridit utomlands och genomförda attentat i Västvärlden. International Center for Counter Terrorism i Haag har granskat 32 terrorplaner som lett till fällande domar i Europa under perioden 2004–2012. I hela tjugo av fallen hade personer deltagit i terroristträningsläger utomlands.

Brittisk polis uppger att de tillsammans med säkerhetstjänsten MI5 varje år avvärjt terrorplaner av samma omfattning som terrordåden i London den 7 juli 2005. 2011 arresterades tre huvudmän för att planerat ett omfattande bombattentat i Storbritannien, två av de tre hade genomgått terroristträning i Pakistan. Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds i Stockholm under julruschen 2010 hade, enligt uppgift från den irakiska säkerhetstjänsten, deltagit i terroristutbildning.

Folkpartiet anser att det är hög tid att förändra den svenska terroristlagstiftningen så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. I dag endast brottsligt att tillhandahålla sådan utbildning. Ett flertal EU-länder överväger eller har redan kriminaliserat deltagande i terrorismträning. Vi vill också öppna för möjligheten att kriminalisera eget förberedande av resor i syfte att delta i strid utomlands för terroriststämplade organisationer i enlighet med den lista som EU eller FN har beslutat.

Vi kan konstatera att flera EU-länder både gör mer och har en tuffare lagstiftning än Sverige när det gäller att komma åt problematiken. Flera europeiska länder har idag möjlighet att beslagta eller neka att utfärda pass under en viss period. Detta tillämpas idag i Tyskland, Frankrike och Nederländerna och Folkpartiet vill skyndsamt utreda om detta kan genomföras även i Sverige.

**I samband med **terrorrelaterade åtal i Sverige har det i nästan samtliga fall blivit friande domar. Försvarshögskolan framhåller att det finns starka skäl för att en specialistkompetens inom domstolsväsendet och föreslår att Stockholms tingsrätt ska hantera alla mål denna typ. Folkpartiet ställer sig bakom det förslaget.

Sverige har ett folkrättsligt internationellt ansvar att vidta åtgärder mot terrorism. De ofta unga personer som reser för att strida med extremistgrupper riskerar sina egna liv och andras – utomlands och i Sverige. Vi behöver intensifiera det förebyggande arbetet och samtidigt få skarpare verktyg på plats för att öka säkerheten och skydda vårt öppna samhälle och dess värderingar.

JAN BJÖRKLUND (FP)

partiledare

BIRGITTA OHLSSON (FP)

demokratiminister

Annons
Annons
X

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT OCH JACOB ZOCHERMAN/SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X