Annons

”Nu krävs en expansiv finanspolitik”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Marknadsfundamentalister som Palmstierna och Moraeus har inte riktigt har förstått pengars roll i en marknadsekonomi, skriver ekonomiska debattörer i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Hans Palmstierna och Martin Moraeus torde vara i minoritet om att anse att det ”helt enkelt inte är sant” att deflation är farligare än inflation i dagsläget (SvD Debatt 14/12). Samtliga större internationella affärstidningar har återkommande varnat för deflationshotet de senaste åren, liksom ett flertal tunga ekonomer, myndigheter och finansiella aktörer.

Palmstierna och Moraeus har däremot rätt i att Riksbankens nuvarande penningpolitik riskerar att ge upphov till nya kriser. Den negativa räntan är dock en konsekvens av den marknadsfundamentalism som rått de senaste decennierna, som företrätts av monetarismen. Enligt denna kan staten inte påverka arbetslösheten på lång sikt, och dess roll ska begränsas till att via centralbanker se till att utbudet av pengar är stabilt. Det betyder att de förordar penningpolitik i stället för finanspolitik.

Annons
Annons
Annons