Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Tvättmaskinen – utan tvättmedel eller varmvatten

Text: SvD Perfect Guide - 4 december 2018
Annons

I ett försök att rädda miljön tycks allt fler industrier ta fram klimatvänliga alternativ. Nu har svenska Swatab tagit fram ett världspatent för en tvättmaskin som gör rent kläderna utan tvättmedel eller varmvatten. Katarina Klöfverskjöld – grundare och ägare av företaget – förklarar:
– Vårt system fungerar precis som ett tvättmedel, enligt oberoende testinstitut. De fläckar som vårt system inte rår på, rår förmodligen inte ett tvättmedel heller på, säger hon till Dagens Industri.

Swatab – Scandinavian Water Technology – har redan ett 30-tal enheter i bruk. Främst hos bostadsrättsföreningar, tvätterier och hotell. Bakom metoden – som tvättar kläder rena helt utan kemikalier – är så kallat avjoniserat, ultrarent vatten. Det hela är en klassisk teknik som bland annat användes i USA på 40-talet för att tvätta u-båtsbatterier. Nu planerar man att lansera en villaanpassad tvättmaskin 2019-2020.
– Vi behöver nå en massproduktion för att få ner priserna. Vi förhandlar just nu med stora företag som vill sälja till konsumentmarknaden, mer än så kan jag inte avslöja, säger Katarina Klöfverskjöld till Dagens Industri.

Annons