Annons
X
Annons
X

Nu kommer snön

Ta det lugnt i trafiken – de närmaste dagarna bjuder både på snö och halka i stora delar av Sverige. Enligt vädertjänsten Storm kan det komma omkring fem centimeter blötsnö ända ner till Småland.

[object Object]
Bilder från förra vinterns snökaos. Foto: SVD & SCANPIX (ARKIV)

VARNING FÖR HALKA I NORRLAND, SVEA - OCH GÖTALAND

Vintern närmar sig nu med stormsteg när väderprognoserna talar om snö och kyla de närmaste dagarna. Redan faller snön i delar av Norrland, men även i övriga Sverige lär man få vänja sig vid låga temperaturer och ett vitt täcke.

SMHI har idag utfärdat en klass 1-varning för snö i stora delar av Sverige under onsdagen och enligt vädertjänsten Storm drar nu ett område av kalluft ner över landet. Det gör att det fryser till i Norrland och i delar av Svealand redan under natten.

– Dra en linje från Västerås och upp mot Gävle – där kan det bli riktigt besvärligt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm, till SvD.se.

Annons
X

Kalluften fortsätter sedan söderut under onsdagen och gör att det finns en stor risk för snö under dagen.

– Det blir allt kallare och vi får säkert blötsnö ner mot nordöstra Götaland. Till en början lägger sig inte snön, men sedan kan vi nog få en fem, sex centimeter snö där, säger Johan Groth.

Rådet till alla trafikanter är därför enkelt: ta det lugnt i trafiken. Blixthalka har redan orsakat en rad olyckor den här veckan och värre kan det bli. Fukt och nederbörd tillsammans med minusgrader bäddar för besvärligt väglag.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det kan bli både frosthalka och blötsnö som fryser på. Man får nog helt enkelt passa sig, säger Johan Groth.

  Trafikverket varnar för halka i stora delar av landet. Speciellt i Norrlands inland där nederbörden kan ge snöhalka på vägarna. Ett lågtryck passerar även över Svea - och Götaland under dagen och lokal ishalka kan förekomma på många orter.

  Och problemen lär fortsätta. Under senare delen av torsdagen drar ytterligare ett nederbördsområde in över västkusten med troligt snöfall över småländska höglandet. Dessutom fortsätter nattemperaturerna att vara låga.

  – Vi har en kall luftmassa över oss nu. I södra halvan av landet är det plusgrader under dagarna, men i norr går det knappt över noll. Och vädret är opålitiligt – det räcker med att molnen tunnas ut för att vi ska få minusgrader även i söder, säger Johan Groth.

  Annons
  Annons
  X

  Bilder från förra vinterns snökaos.

  Foto: SVD & SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X