Annons
Kommentar

Anders Rydell:Nu kan ytterhögern få sin egen samtidskonst

Omstridde Piotr Bernatowicz framför konsthallen som han blivit ny curator för – Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski i Warszawa.
Omstridde Piotr Bernatowicz framför konsthallen som han blivit ny curator för – Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski i Warszawa. Foto: Anna Liminowicz/Redux/TT

Han har kallats homofob och ultrakonservativ. I Polen har utnämningen av en ny curator till en av landets främsta scener för samtidskonst väckt debatt. Kommer Piotr Bernatowicz att lyckas skapa en scen för nationalistisk och konservativ samtidskonst?

Under strecket
Publicerad

Vågar den nationalistiska och konservativa högern släppa 1800-talsmåleriet och anamma samtidskonsten? ”Skeppsbrott” av Johan Sevenbom, 1750-tal.

Foto: Album/TT

I vintras gick den internationella konstorganisationen CIMAM ut med en skarp varning: En av Polens främsta konstinstitutioner var under attack. Anledningen var utnämningen av en ny curator för den framstående konsthallen Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski i Warszawa: Piotr Bernatowicz. 

Han har kallats homofob, antisemit och ultrakonservativ. Utnämningen har väckt bestörtning hos många i det polska konstlivet. Och ett öppet protestbrev samlade över 1500 underskrifter bland framstående kulturpersonligheter såsom Olga Tokarczuk. Det hjälpte dock föga då Bernatowicz handplockats av det polska kulturdepartementet. Utnämningen betraktas som ett steg i det styrande och nationalkonservativa partiet Lag och rättvisas projekt att ta kontroll över det polska kulturlivet. En liknade kontrovers har nyligen skakat det ansedda judiska museet Polin, där den tidigare chefen och medgrundaren Dariusz Stola tvingats bort efter att ha uttryckt sig kritiskt om regeringspartiet. 

Annons
Annons
Annons