Nu kan Facebook och Netflix samarbeta

Nu är det fritt fram för bolag som Netflix att dela användares tittarhistorik (lista över filmer användare tittat på) på sociala tjänster som Facebook. Detta efter att en integritetsskyddslag i USA har uppdaterats.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Nu är fritt fram för Netflix att dela användares tittarhistorik på tjänster som Facebook.

Nu är fritt fram för Netflix att dela användares tittarhistorik på tjänster som Facebook.

Foto: SCANPIX
Annons

Lagen i fråga kallas Video Privacy Protection Act (VPPA) och kom till 1988 för att hindra videokasettsuthyrare att dela med sig av kundhistorik till tredje person utan hyrarens skriftliga medgivande. Men efter många års påtryckningar från bolaget Netflix skrev Obama på torsdagen under lagändringen. Detta innebär att det numera är fritt fram för Netflix att dela användares tittarhistorik på tjänster som Facebook. Däremot krävs fortfarande ett medgivande, dock inte skriftligt.

Den ursprungliga lagen inrättades 1988 då domaren Robert Bork var nominerad till att bli en av nio domare i USA:s högsta domstol. Bork var bland annat känd för att han ansåg att staten knappast behövde göra några förändringar i integritetsskyddslagarna då ”Amerikaner enbart ånjuter de integritetsskydd som är lagstadgade”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons