Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Bolaget som låter dig ta ut föräldraledighet för din hundvalp

Text: SvD Perfect Guide - 21 juni 2018
Annons

Det är svenska företaget Arken Zoo som inför ”Tasstid” för sina anställda. Upplägget: skaffar du hund eller katt får du vara ledig tre dagar med full betalning. Arken Zoo – en zoofackhandel där 90 procent av företagets anställda själva är djurägare – ser det som en del i företagshälsan.
– Djur kommer alltid först i allt vi gör och det är därför Tasstid är ett naturligt steg i utvecklingen av vår företagskultur, säger Nanna Martin-Löf, HR-direktör på Arken Zoo. Att skaffa valp eller kattunge är ett viktigt beslut och förändrar vardagen väsentligt. Vi vill stödja våra anställda under sina första dagar med sin nya familjemedlem.

De är inte ensamma om mamma- och pappaledighet i djurriket. Brittiska it-företaget Bitsol Solutions, skotska ölbryggeriet Brewdog och husdjursföretaget Mars Petcare erbjuder alla så kallad ”pawternity leave”. Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo, förklarar:
– Beroende på behoven hos varje husdjur kan de första dagarna tillsammans vara ganska intensiva, och sömnlösa nätter är vanligt förekommande för många djurägare. En ung valp eller kattunge kräver konstant uppmärksamhet och ovillkorlig kärlek. Att uppmärksamma djurens behov och spendera tid med dem stärker deras lärande, bygger tillit och hjälper till att förhindra beteendestörningar i framtiden.

Ett fantastiskt initiativ. Nu inväntar vi vabb för en tagg i tassen.

Annons