Annons

Nu kan du frysa ägg i väntan på den rätte

ÄGGBANK Fortfarande singel, stressad av den biologiska klockan – och i första hand intresserad av en pappa till dina framtida barn? Då kan du frysa ned ett antal äggceller i väntan på den rätte, enligt en ny metod. Förra veckan kom den till Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Så funkar äggfrysning. Kvinnan injicerar sig själv med ägglossningshormon i 10-15 dagar. Det stimulerar äggstockarna att producera 5-15 äggblåsor. Äggcellerna mognar i sina äggblåsor efter en sista spruta av hormoner. Källa: Mats Brännström, Sahlgrenska. Grafik David Nyman, Fakta: Agneta Lagercrantz

Foto: JESSICA GOW

1. Lokalbedövning runt livmodertappen. En ultraljudsmaskin med nål och ”öga” framtill sticks in i vardera äggstock. Att ta ut äggen tar cirka 5 minuter per sida. De är mycket känsliga i det här skedet.

Äggcellerna rengörs och placeras i odlingsskåp i 37 grader för att vänja sig att vara utanför kroppen. Äggcellen töms på vatten, ekvilibrering, och får en tillsats av cryoprotektanter. Denna lösning skyddar ägget mot att skadas av iskristaller som annars kan bildas vid frysningen.

3. Äggcellen sätts på en cryotop, en plastspets. Så mycket vatten som möjligt runt äggcellen tas bort för att den ska kunna frysas snabbt. Ultrasnabb frysning där ägget går från +37°C till -196°C på drygt en halv sekund. Med tillsats av vitrifikationslösning, en starkare blandning, förglasas ägget, därav namnet (vitrum på latin betyder glas).

5. Äggcellen kan nu förvaras hur länge som helst. Inför befruktning genomgår den först en snabbtining, sedan tillsätts en 37° lösning. Ägget flyttas till ”provrör”, odlingsskål. Källa: Mats Brännström, Sahlgrenska. Grafik David Nyman, Fakta: Agneta Lagercrantz

Från 37 grader plus till 196 grader minus – på en halv sekund. Det är tekniken som gör att frysta äggceller fungerar lika bra som kvinnans färska ägg vid en provrörsbefruktning, och som förra veckan introducerades på en kvinnoklinik i Göteborg. Tidigare har man bara kunnat frysa sperma och embryon med samma överlevnad. Den nya metoden gör det möjligt för singelkvinnor att skjuta upp sin förmåga att få barn.

– Men det är bara en del av vad man kan använda metoden till, säger gynekologen Ulf Zackrisson på Göteborgs Kvinnoklinik som just fått landets första anläggning för att frysa äggceller med flytande kväve.

Annons
Annons
Annons