Annons

Nu blir det smidigare att lägga bud på bostäder

Budgivningen är ett av de mest avgörande momenten i ett bostadsköp. För att göra budgivningen enklare och säkrare genomför Fastighetsbyrån nu ett unikt test på fem mäklarkontor i Sverige.

Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån

Att genomföra en budgivningen utan att åtminstone svettas litegrann är en omöjlighet för de flesta, oavsett säljare eller köpare. För att utveckla själva budgivningsprocessen har Fastighetsbyrån tagit fram en lösning där spekulanter själva kan lägga bud digitalt genom att identifiera sig med Mobilt BankdID.

– Vi vill skapa en mer transparent och kvalitetssäkrad budgivningsprocess. Genom digital budgivning med Mobilt BankID har vi skapat bättre förutsättningar för en lyckad budgivning där alla inblandade kan känna sig trygga och mer delaktiga, säger Filip Abrizeh, kontorschef på Fastighetsbyrån i Vasastan.

Han fortsätter.

– Självklart tar inte detta över hela budgivningsprocessen, det är viktigt att alltid ha en nära kontakt med ansvarig mäklare. Men, digital budgivning är ett jättebra komplement till den traditionella budgivningsprocessen.

Testat på fem kontor

I inledningsskedet testas upplägget på fem olika kontor runt om i landet. På sikt är planen att öppna upp för möjligheten att använda Mobilt BankID i alla Fastighetsbyråns budgivningar under våren.

Har du märkt en efterfrågan på detta från marknaden?

– Vi har upplevt en stark efterfrågan på marknaden efter en mer modern budgivningsprocess. I dag använder många kunder Mobilt BankID till det mesta i vardagen. Allt från att föra över pengar till varandra till att deklarera. Självklart ska även vi erbjuda möjligheten att delta i budgivning på samma sätt, säger Abrizeh.

Hur går det till?

Den digitala budgivningen går till så här. För att delta loggar spekulanten in med Mobilt BankID via bostadspresentationen på fastighetsbyran.se. När mäklaren, efter ett telefonsamtal, godkänt budgivaren kan bud läggas digitalt om budgivaren är inloggad. Som vanligt kan spekulanten följa budgivningen på nätet och via sms.

– Med digital budgivning får kunden möjlighet att följa lägga bud och följa budgivning i realtid, när det passar spekulanten. Man kan snabbt och enkelt registrera sitt bud via mobilen, surfplattan eller datorn, säger Abrizeh.

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.