Annons

Nu kan 28 år långt namnbråk få ett slut

Medlemmar i Greklands kommunistiska parti har hängt upp en banderoll i protest mot namnöverenskommelsen, på Akropolis i Aten.
Medlemmar i Greklands kommunistiska parti har hängt upp en banderoll i protest mot namnöverenskommelsen, på Akropolis i Aten. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Det segdragna bråket mellan regeringarna i Skopje och Aten om namnet Makedonien kan snart vara över. Det grekiska parlamentet väntas säga ja till att grannlandet byter namn – vilket öppnar för medlemskap i Nato och EU för Makedonien.

Men på grund av att så många vill delta i debatten sker omröstningen först på fredagen.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT Bild 1 av 2

Stor demonstration utanför parlamentet i Aten i söndags. Många greker motsätter sig att grannlandet kallar sig något som överhuvudtaget innehåller namnet Makedonien, eftersom man starkt kopplar det till den grekiska identiteten och historien.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT Bild 2 av 2

Makedonien är en tidigare jugoslavisk republik, men för många greker syftare snarare namnet på ett historiskt område i norra Grekland som kopplas till Alexander den stores erövringar.

När Makedonien blev självständigt från Jugoslavien 1991 vägrade Grekland att erkänna det nya landet, med hänvisning till att namnet tillhör det grekiska kulturarvet.

Annons
Annons
Annons