Annons

Ivar Arpi:Nu har britterna valt fel igen

Boris Johnson, ny Toryledare och premiärminister i Storbritannien.
Boris Johnson, ny Toryledare och premiärminister i Storbritannien. Foto: Rob Welham/TT

Nu har britterna gjort fel igen. Först röstade de för brexit, och nu har de valt Boris Johnson till ny premiärminister. Varför väljer inte folk rätt? Varför gör de inte som de blir tillsagda?

Under strecket
Publicerad

Nu var det förvisso inte britterna i gemen som valde Johnson, utan medlemmarna i hans Toryparti. Men varför? Varför just denne Boris? Denne Boris som fått så många att plötsligt inte kunna se skillnad på vita, medelålders män. Nä, han är inte Donald Trump, men han ser ut som han! Och han är höger! Så då är han nog som Trump. Varför Boris, förtjänar ett svar.

Hans företrädare Theresa May fick avgå som partiordförande, och alltså även premiärminister, efter att ha misslyckats med att leverera brexit. Hon såg mest ut som något slags springpojke mellan Bryssel och brittiska parlamentet. Varje kompromiss röstades ned av hennes egna, eftersom hon ansågs ge för mycket och få för litet. Detta velande har gett ett löjets skimmer till hela brexit-processen. Men det beror inte, som en del hävdar, på att de som röstade på brexit inte visste vad de gjorde. De vill ha självständighet och kontroll. Tycka vad man vill om det, men det var vad de röstade för.

Annons
Annons
Annons