Nu har aktieägarna ny anledning att fundera

Den länge väntade strukturomvandlingen av affärs- systembranschen har nu nått Sverige. Gissningarna att det var Intentia som låg närmast i tur visade sig slå in.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intentia har den längsta kund- listan med internationella stor- företag och Intentia har bara för något år sedan fått in nya huvudägare som haft det uttalade målet att delta i konsolideringen av branschen. Den mest relevanta frågan med anledning av Lawson Softwares bud på Intentia är inte vad som händer med aktien, med börsplatsen eller ens med de anställda utan vad som händer med Intentias kunder. Kan de svenska stor- företag, och de är många, som satsat på Movex för styrning och kontroll av sin verksamhet, lita på fortsatt stöd och utveckling av sina system?

Just garantierna för framtida stöd och utveckling är en springade punkt för affärssystembranschens eventuella konsolidiering.
I praktiken innebär det att Lawson i det här fallet, tvingas underhålla och utveckla två parallella system. Det dilemmat har fungerat som ett effektivt giftpiller mot uppköp trots att många affärssystembolag varit påtagligt billiga, sett ur ett snävt aktievärderingsperspektiv. Att hålla liv i och sälja två parallella
programvarusystem är oerhört dyrt samtidigt som de båda systemen riskerar att kannibalisera på varandra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons