Nu gungar marken under Expressenchefen

Flera rättegångar om grovt förtal, en framtvingad offentlig ursäkt till Mikael Persbrandt och tunga kulturmedarbetare som kräver hans avgång. Nu är frågan om inte Expressens chefredaktör Otto Sjöberg börjar bli en belastning för Bonnier, istället för den tidningens räddare han hittills beskrivits som.

Under strecket
Publicerad
Annons

Otto Sjöbergs fyra år som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen, GT och Kvällsposten har varit framgångsrika, i kommersiell bemärkelse. Under hans tid har tidningarna bromsat upplageraset, vänt storförlust till vinst – fjolårets resultat var det bästa på elva år - och gjort flera stora nysatsningar, på bilagor och nya medier. Upplageuppgången lär inte fortsätta 2005 – hittills i år har tidningen i genomsnitt minskat upplagan per månad med 2 200 exemplar – men i stort sett har hans tid som chef ändå varit ett stort uppsving.

Men det har också varit en tid då många beklagat sig högljutt över tidningens journalistik i allmänhet och dess löpsedlar och hårt dragna kändisnyheter i synnerhet. Såväl livsmedelshandelns organisationer som sjukhus och bibliotek har initierat bojkott av löpsedlar som uppfattas som stötande och även internt har kritiken mot tidningens inriktning varit hård. I våras meddelade teaterkritikern Tomas Forser att han lämnade tidningen i protest mot den tilltagande ”försumpningen” och hävdade att ”Expressen är en växande skithög”, som han inte längre kunde tänka sig att vara en del av.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons