Annons
X
Annons
X

Nu gör vi slut med Bono och U2

Att, som Bono vill, använda grova maktmedel för att jaga ungdomar som byter musik med varandra gränsar till det absurda. Från sin piedestal understödjer han de som håller på att montera ned vår demokrati, och refererar till och med till Kina, nackskottens land. Det skriver piratpartiserna Johnny Olsson, Marcus Fridholm och Göran Widham efter U2-sångarens utspel om piratkopiering.

Musik betyder oerhört mycket för oss, och få har betytt så mycket som U2. Sedan våra tonår har de funnits där, som en konstant i ett föränderligt musikliv. Samma medlemmar, samma sound men ändå ständig förnyelse, samma position mittemellan rebeller och etablissemang. Vi kan alla enas om att The Joshua Tree är en av de bästa skivor som någonsin gjorts. Två av oss har köpt den två gånger till och med. Därtill har vi beundrat bandets och i synnerhet Bonos engagemang i humanitärt arbete. Bono har alltid stått upp för mänskliga rättigheter och framstått som en man med starkt socialt patos.

Därför är det med dubbel sorg i hjärtat vi nu gör slut med U2. Vi har köpt vår sista U2-skiva och sommarens besök på Ullevi var sista gången någon av oss såg en U2-konsert. Skälet till detta är Bonos utspel i New York Times, en av hans tio spaningar om det kommande decenniet. Bono tar i från tårna mot den fildelning han påstår skadar kreatörerna. Han blickar till och med mot Kina och deras omfattande filtrering (läs censur) av internet och menar att om de kan så kan vi. Verkligen Bono? Kina?

Det är ett märkligt fenomen detta. Vanligtvis förnuftiga människor som konsekvent försvarat mänskliga fri- och rättigheter går fullständigt bananas när det kommer till piratkopiering. Då är det ingen hejd på vilka drakoniska åtgärder man kan tänka sig eller vilka principer man kan tänka sig att slopa. Ställt mot den egna plånboken är rättsäkerhet, kommunikationsfrihet, brevhemlighet etcetera inget värt.

Annons
X

Det här är självmål på mer än ett sätt. Musikbranschen lever och frodas, och kommer fortsätta göra det även om skivindustrin skulle gå under. Fildelningens förlorare är knappast de nya talangerna, utan snarast gamla dinosaurier som lever på en diger låtskatt och vägrar följa med sin tid. Kinas censur (eller för den delen USA:s kamp mot barnpornografispridning) är inte heller tillnärmelsevis så effektiv som Bono tycks tro. Filter och censur snabbar mest på utvecklingen av nya sätt att gömma sig.

Att spåra och filtrera privat kommunikation är tveksamt redan när det gäller allvarliga saker, som att jaga terrorister eller grova sexualbrottslingar; tveksamt eftersom vår frihet att kommunicera och vår rätt till en privat sfär är så centrala för det demokratiska samhället. Att som Bono vill, använda så grova maktmedel för att jaga ungdomar som byter musik med varandra, gränsar till det absurda. Från sin piedestal understödjer han de som håller på att montera ned vår demokrati, och refererar till och med till Kina, nackskottens land.

I boken ”Bono - i samtal med Michka Assayas” finns en passage som diskuterar nya distrubitionsmetoder, fildelning och framtiden. Om att hålla fast vid det gamla och tro sig kunna diktera vilkoren säger Bono då: ”Men det är som kung Knut den store, som satt på sin tron framför vågorna och talade om för tidvattnet att det inte fick komma.” Samtalen i boken är från 2005. Vem är det nu som förbannar tidvattnet?

Samtidigt belyser Bonos utspel på sätt och vis hur hopplöst det är att försöka bekämpa fildelningen. Man måste ta till diktaturens medel, och inte ens det är egentligen särskilt effektivt.

Så farväl Bono. Vi hade många goda stunder och du kommer alltid att ha en särskild plats i våra hjärtan, men här skiljs vi åt. Som när en demokratisk stat vägrar handla med diktaturer, så vägrar vi köpa skivor och konsertbiljetter av kryptofacister, av miljonärer som vill offra våra medborgerliga rättigheter för att göda sina och sina vänners bankkonton.

JOHNNY OLSSON

riksdagskandidat Piratpartiet

MARCUS FRIDHOLM

medlem Piratpartiet

GÖRAN WIDHAM

medlem Piratpartiet

Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X