Annons

Nu gör vi slut med Bono och U2

Att, som Bono vill, använda grova maktmedel för att jaga ungdomar som byter musik med varandra gränsar till det absurda. Från sin piedestal understödjer han de som håller på att montera ned vår demokrati, och refererar till och med till Kina, nackskottens land. Det skriver piratpartiserna Johnny Olsson, Marcus Fridholm och Göran Widham efter U2-sångarens utspel om piratkopiering.

Under strecket
Publicerad

Musik betyder oerhört mycket för oss, och få har betytt så mycket som U2. Sedan våra tonår har de funnits där, som en konstant i ett föränderligt musikliv. Samma medlemmar, samma sound men ändå ständig förnyelse, samma position mittemellan rebeller och etablissemang. Vi kan alla enas om att The Joshua Tree är en av de bästa skivor som någonsin gjorts. Två av oss har köpt den två gånger till och med. Därtill har vi beundrat bandets och i synnerhet Bonos engagemang i humanitärt arbete. Bono har alltid stått upp för mänskliga rättigheter och framstått som en man med starkt socialt patos.

Därför är det med dubbel sorg i hjärtat vi nu gör slut med U2. Vi har köpt vår sista U2-skiva och sommarens besök på Ullevi var sista gången någon av oss såg en U2-konsert. Skälet till detta är Bonos utspel i New York Times, en av hans tio spaningar om det kommande decenniet. Bono tar i från tårna mot den fildelning han påstår skadar kreatörerna. Han blickar till och med mot Kina och deras omfattande filtrering (läs censur) av internet och menar att om de kan så kan vi. Verkligen Bono? Kina?

Annons
Annons
Annons