Annons

”Nu gör vi mer för att utrota rasismen”

Åsa Lindhagen, ansvarig i regeringen för arbetet mot rasism.
Åsa Lindhagen, ansvarig i regeringen för arbetet mot rasism. Foto: Lars Pehrson

De unkna attityder som ligger till grund för rasismen ska vädras ut. Regeringen tar nu ytterligare steg för att trycka tillbaka diskriminering och rasism, skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Under strecket
Publicerad

När vi i dag ser tillbaka går det inte att förneka att det finns exempel på uppenbar rasism i vår historia. Sverige var en del av den transatlantiska slavhandeln på 1700- och 1800-talen. Först år 1847 friköptes de sista afrikanska slavarna på den svenska kolonin Saint-Barthélemy. Men även inom vårt eget lands gränser har grupper utsatts för rasistiska övergrepp. Judar och romer har inte alltid fått bosätta sig var de vill. Judar var i början av 1800-talet förbjudna att gifta sig med någon utanför gruppen, samer och tornedalingar har förvägrats sitt språk och deras barn sattes långt in på 1900-talet i särskilda skolor där de skulle ”försvenskas”. Minoriteter har studerats och i vissa fall till och med tvångssteriliserats. Dessa exempel utgör mörka kapitel i vårt lands historia.

Men rasismen är inte bara en del av dåtiden, den finns också här och nu. Rasism och diskriminering leder än i dag till att människor ges olika livsförutsättningar. Trakasserier baserat på en människas etnicitet är den vanligaste formen av trakasserier och kränkningar, både för barn i årskurs 3–6 och unga i årskurs 6–9 enligt organisationen Friends. Diskrimineringsombudsmannen uppger att diskriminering på grund av etnisk tillhörighet är en av de vanligaste grunderna för anmälda ärenden. I en rapport från Forum för levande historia uppger afrosvenskar, muslimer, östeuropéer och romer att de är utsatta för vardagsrasism, bland annat inom rättsväsendet.

Annons
Annons
Annons